Ange ditt sökord

Unga personer verkar mer benägna att vilja lägga om sina matvanor till en mer hälsosam kost jämfört med äldre personer visar undersökningen. Foto: Shutterstock

Unga personer verkar mer benägna att vilja lägga om sina matvanor till en mer hälsosam kost jämfört med äldre personer visar undersökningen. Foto: Shutterstock

Alltfler unga vill äta hälsosamt

Att fler unga vill lägga om kosten för att äta hälsosamt, minska risken för sjukdomar, hålla vikten samt bli piggare och gladare.

Annons:

Det visar en Sifo-undersökning som tagits fram på uppdrag av livsmedelskoncernen Greenfood.

Intresset större hos unga än hos äldre

Undersökningen visar att hos personer i åldern 56-79 var intresset för att förändra sin kost och äta hälsosammare endast 23 procent. Motsvarande siffra i åldersgruppen 16-34 år visade att varannan person uppger att de vill förändra sina matvanor och äta hälsosammare.

På frågan vilka livsmedel unga planerar äta mer respektive mindre av uppger hela 84 procent att de planerar att äta mer grönsaker och frukt. Den siffran är lika hög i samtliga ålderskategorier.

Vill främst minska sockerkonsumtionen

Främst vill unga minska på konsumtionen av socker, hela 88 procent uppger att de ska dra ner på socker. Fett och animaliska proteiner är ytterligare två livsmedelsgrupper som unga vill konsumera mindre.

Livsmedlen som unga planerar att välja bort

  1. Socker 88 procent
  2. Bröd, pasta och andra produkter rika på kolhydrater 51 procent
  3. Fett 33 procent
  4. Animaliskt protein 33 procent
  5. Charkuterier 30 procent
  6. Mejeriprodukter 21 procent

– Idag finns det många medvetna konsumenter som lägger stor vikt vid vad de äter och är väl insatta i fördelarna med att äta hälsosamt. Idag är utbudet av hälsosam mat stort och allt fler livsmedelsbutiker och närbutiker ser fördelarna i att profilera sig med hälsosamma måltider och snacks, säger Lisa Isaksson, kommunikationschef på Greenfood.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: