Ange ditt sökord

Du som har allergisk rinit upplever ofta våren och sommaren som mycket besvärliga perioder. Foto: Shutterstock

Du som har allergisk rinit upplever ofta våren och sommaren som mycket besvärliga perioder. Foto: Shutterstock

Allergisk rinit – hösnuva

Under vår- och sommarsäsongen är det inte ovanligt att drabbas av allergisk rinit, även känt som hösnuva.

Annons:

Allergisk rinit är en mycket vanlig allergisk sjukdom och studier pekar på att allergisk rinit ökar i vår del av världen.  Även om det kallas för snuva så är det inte ovanligt att du som drabbas även får besvär från såväl ögon som mun och hals.

Björk- och gräspollen vanligaste orsaken till hösnuva

Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar vid kontakt med vissa ämnen. När slemhinnan i näsan blir inflammerad uppstår allergisk rinit. Den främsta orsaken till allergisk rinit är björk- och gräspollen. För den som är drabbad är det många gånger en mycket besvärlig säsong som kan sträcka sig från slutet av vintern till början av sommaren och vidare.

Det finns även en mer permanent form av rinit, perenn rinit (d.v.s året runt). Orsaken till perenn rinit tros vara pälsdjur och kvalster och/eller känsliga slemhinnor för vissa ämnen.

Symtom vid allergisk rinit

De flesta känner till bilden av en allergisk person med snuva och nysningar. Helt korrekt är detta de främsta tecknen på besvär i samband med allergisk rinit. Det är inte heller helt ovanligt att personer med rinit också har astmabesvär, något man behöver vara uppmärksam på.

Vanliga symtom i samband med allergisk rinit

  • Klåda
  • Rinnsnuva
  • Nästäppa
  • Kliande ögon
  • Rinnande ögon
  • Klåda i munnen
  • Klåda i halsen
  • Trötthet

För många upplevs symtomen som väldigt besvärliga. Vanliga grupper som drabbas är personer i medelåldern, äldre och gravida. Men alla kan drabbas av allergisk rinit och det är viktigt att få behandling.

Diagnos vid allergisk rinit

Att ställa diagnos vid allergisk rinit är lite av ett detektivarbete. Läkaren tar reda på vilka symtom du upplever, hur din hem- och arbetsmiljö är, om du har husdjur och vilken tid på året du upplever besvären som mest. Utifrån detta försöker man säkerställa vilken typ av allergisk rinit du har drabbats av. Man kan även göra en komplett allergiutredning med hjälp av hudtest och/eller blodprover.

Det är viktigt att tidigt behandla allergisk rinit, för då kan man undvika risken att den allergiska riniten utvecklas till astma.

Behandling vid allergisk rinit

En del av behandlingen av allergisk rinit består av att försöka minimera det som orsakar symtomen. Alltså, i möjligaste mån undvika exponering för pollen och att tänka på att inte dra in pollen i bostaden. Håll fönster och dörrar stängda, skölj ditt hår innan du går och lägger dig, och borsta av eller tvätta hunden då det kan samlas pollen i pälsen.

  • Vid tillfälliga/lindriga besvär kan du skölja näsan med koksaltlösning och äta receptfria antihistamintabletter, följ instruktionerna på förpackningen. 
  • Vid måttlig eller svår allergisk rinit rekommenderas nasala steroider som förstahandsalternativ vid behandling. De lindrar alla de symtom som har samband med den allergiska riniten. Nasala steroider ges i form av nässpray och det är viktigt att du inte bara följer ordinationen utan även använder rätt sprayningsteknik för att behandla så effektivt som möjligt. Nasala steroider är den lokalbehandling som effektivast dämpar inflammationen vid allergiska rinit. Nasala steroider har även visat sig förbättra astma, något som förekommer hos personer med allergisk rinit, och effektivt mildra ögonsymtom som kan uppstå.  

I vissa svåra fall kan specialistbehandling i form av en allergivaccination krävas för lindring. Det innebär att man stegvis ökar kroppens tolerans mot det allergiframkallande ämnet.

Öka livskvaliteten vid allergisk rinit

Du som har allergisk rinit upplever många gånger en mycket besvärlig period under vår och sommar, ibland så lång tid som upp till ett halvår. Därför siktar behandlingen på att göra dig besvärsfri och undvika att allergisk rinit påverkar din vardag. Det kan därför vara värt att besöka sin läkare och få behandling utskriven innan säsongen startar.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: