Ange ditt sökord

En undersökning visar att allergin påverkar träningsvanorna hos pollenallergiker i mycket hög grad.  Foto: Shutterstock

En undersökning visar att allergin påverkar träningsvanorna hos pollenallergiker i mycket hög grad. Foto: Shutterstock

4 av 10 pollenallergiker ändrar sina träningsvanor under pollensäsongen

Förutom att pollensäsongen för med sig besvär såsom kliande ögon, trötthet och rinnsnuva blir även våra träningsvanor lidande. Många pollenallergiker tränar mindre eller inte alls.

Annons:

Med rätt medicinering, koll på pollenprognoserna och lite anpassning kan man dock undgå problemet. Det framgår i en ny undersökning*.

Mycket osäkerhet kring pollenallergi och träning

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi. De vanligaste symtomen är kliande, rinnande och röda ögon, kliande näsa och nysningar, rinnsnuva, trötthet och nästäppa.

För pollenallergiker för besvären också med sig mycket osäkerhet kring träning, förklarar Lars Gottberg, överläkare på allergimottagningen Södersjukhuset, Stockholm. Man vet inte när man kan träna, hur det påverkar en och om det rentav kan vara farligt. 

Så påverkar allergin träningsvanorna 

Undersökningen från YouGov visar att allergin påverkar träningsvanorna hos pollenallergiker i mycket hög grad. Så många som fyra av tio pollenallergiker tränar mindre eller inte alls under pollensäsongen och en tredjedel anpassar träningen på olika sätt för att klara av att utföra den.

Det är att jämföra med att 75 procent av pollenallergikerna i vanliga fall tränar mer eller mindre regelbundet. Närmare hälften brukar träna flera gånger i veckan eller dagligen då det inte är pollensäsongen. 

Knep som möjliggör träning under pollensäsongen

För att inte tappa sina goda vanor är det viktigt att veta hur man kan hantera och planera sin träning under pollensäsongen. Det är något som Lars Gottberg menar är vitalt för att kunna leva ett normalt liv trots sin pollenallergi. 

Knep som man kan ta till för att undgå problemet är att medicinera rätt, hålla kolla på pollenprognoserna och anpassa sig efter förutsättningarna. Det sistnämnda innebär till exempel att träna direkt efter regn, träna inomhus och att lägga träningen på de tider på dygnet då pollenhalterna är som lägst. På så vis ska man kunna bibehålla sina träningsvanor även under pollensäsongen.

Annons:

Källor:

*

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Sanofi, ett globalt läkemedelsföretag. Under perioden 29 januari till 12 februari 2018 har sammanlagt 1 031 intervjuer genomförts med pollenallergiker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: