Ange ditt sökord

Andelen ammande har ökat men man vet inte än om det rör sig om ett trendbrott. Foto: Shutterstock

Andelen ammande har ökat men man vet inte än om det rör sig om ett trendbrott. Foto: Shutterstock

Ökning av antalet helammande

I en ny rapport från Socialstyrelsen kan man se att andelen mammor som helammade sina barn ökade.

Annons:

Det är första gången på länge som man ser en sådan ökning, samtidigt konstaterar myndigheten att det återstår att se om det verkligen handlar om ett trendbrott.

Uppmärksamhet i media

Socialstyrelsens egen utredare Karin Gotvall säger på Socialstyrelsens hemsida att bland annat uppmärksamhet i media kan ha påverkat amningsmönstret. 

Samtidigt har flera myndigheter som Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket gemensamt tagit fram en plan för att främja just amning. 

Vården påverkar

Mellan 2004 och 2010 minskade andelen barn som helammades, men mellan 2010 och 2011 ökade andelen mammor som enbart ammade när barnet var sex månader från 10 till 14 procent. Av statistiken framgår också att det finns regionala skillnader gällande amningen.

Karin Gotvall menar att även amningsstödjande åtgärder i vården kan ha bidragit till den ökande andelen helammande mammor. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: