Ange ditt sökord

Resultaten från forskningsstudier visar att det finns ett tydligt samband mellan massarbetslöshet och ökad dödlighet. Foto: Shutterstock

Resultaten från forskningsstudier visar att det finns ett tydligt samband mellan massarbetslöshet och ökad dödlighet. Foto: Shutterstock

Ökad risk att dö i förtid vid massarbetslöshet

Det nya coronaviruset covid-19 har inte bara påverkat människors hälsa direkt utan även indirekt i och med den negativa effekt pandemin har haft på den globala ekonomin. Det har lett till att arbetslösheten ökar kraftigt runtom i världen och studier från tidigare ekonomiska kriser i Sverige visar att massarbetslöshet ökar risken att dö i förtid.

Annons:

Det är forskare vid Stockholms universitet som har undersökt hur massuppsägningar kan kopplas till ökad dödlighet.

Långsiktiga effekter

Professor Denny Vågerö vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet, har tillsammans med docent Tony Garcy forskat på vilka hälsoeffekter som massarbetslöshet ger. De har tittat på långsiktiga effekter av massuppsägningarna på 1990-talet. Resultaten från dessa forskningsstudier visar att det finns ett tydligt samband mellan massarbetslöshet och ökad dödlighet.

– Vi har funnit att massarbetslöshet leder till ökad dödlighet i befolkningen, säger Denny Vågerö som förutom att vara professor i medicinsk sociologi även är rådgivare till Världshälsorganisationen, WHO..

Långtidsarbetslöshet en viktig faktor – män värst drabbade

I början av 1990-talen dök hela världen ner i en ekonomisk kris, med massuppsägningar och en kraftig arbetslöshet som följd. Studien av Vågerö och Garcy visar att risken för en förtida död ökade med 26 procent bland de män som blev arbetslösa minst en månad under recessionen 1992-1996. Uppföljningen av dödlighet skedde under 6 år efter recessionen, det vill säga 1997-2002.

Långtidsarbetslösheten var en viktig faktor där de som drabbades hårdast var de som inte fick nytt jobb när ekonomin väl vände. Särskilt drabbades lågutbildade män, män med låg inkomst samt ogifta män.

Dödsorsaker relaterade till arbetslöshet

Enligt forskarna var alkoholrelaterade sjukdomar och självmord de mest utmärkande dödsorsakerna relaterade till arbetslöshet.

Ytterligare orsaker till förtida död bland arbetslösa män var hjärt- och kärlsjukdomar.

Arbetslösheten i Sverige ökar

Coronapanedmin har orsakat att den svenska arbetslösheten har ökat och kommer att fortsätta öka kraftigt åtminstone fram till sommaren. Även antalet konkurser har redan eskalerat kraftigt och de negativa ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets framfart över världen är redan stora.

– Ännu är det alldeles för tidigt att dra slutsatser kring hur den nuvarande krisen kommer att utforma sig. Alla kriser är olika, men baserat på tidigare erfarenheter är det sannolikt att vi även denna gång får se en ökad dödlighet framöver, säger Denny Vågerö.

Enligt Denny Vågerö är den framtida folkhälsan nu helt beroende av om den svenska regeringen, och regeringarna i andra länder, samtidigt kan bromsa smittspridningen och hantera den akuta ekonomiska kris som nu sprider sig över världen, med en förväntad massarbetslöshet som följd. Denny Vågerö är professor i medicinsk sociologi vid Stockholms universitet och rådgivare till Världshälsorganisationen, WHO.

Annons:

Stockholms universitet  Vetenskaplig artikel: Does unemployment cause long-term mortality? Selection and causation after the 1992–96 deep Swedish recession. European Journal of Public Health

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: