Ange ditt sökord

Efter en hjärtinfarkt ska man inte vara rädd för att träna, man har snarare mycket att vinna på att öka sin motion.  Foto: Shutterstock

Efter en hjärtinfarkt ska man inte vara rädd för att träna, man har snarare mycket att vinna på att öka sin motion. Foto: Shutterstock

Ökad motion efter hjärtinfarkt halverar risk att dö

Att fysisk aktivitet gör gott för hjärtat och hälsan som helhet vet vi sedan tidigare, men enligt en ny studie har motion även stor betydelse efter en hjärtinfarkt. Ökad motion efter hjärtinfarkt visade sig halvera risken att dö.

Annons:

Studien är gjord av forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Centrum för hälsa och prestation vid Göteborgs universitet. Studien omfattade drygt 22 000 patienter som haft en hjärtinfarkt.

Bra med motion efter hjärtinfarkt 

Efter en hjärtinfarkt ska man inte vara rädd för att träna, man har snarare mycket att vinna på att öka sin motion. Bäst är om man både före och efter en hjärtinfarkt lever ett aktivt liv.

I den aktuella studien ingick 22 227 patienter i Sverige som haft en hjärtinfarkt mellan åren 2005 och 2013. Efter 6-10 veckor, samt ett år, efter hjärtinfarkten fick deltagarna rapportera hur många gånger i veckan de varit fysiskt aktiva i 30 minuter eller längre. Baserat på deras svar från de två rapporttillfällena delades patienterna in i fyra grupper: konstant inaktiv, minskad aktivitet, ökad aktivitet eller konstant aktiv.

Så stor effekt hade mängden fysisk aktivitet

När man fyra år senare gjorde en uppföljning kunde man konstatera att 1 087 patienter hade avlidit. Bland de patienter som var inaktiva vid första mätningen, men som ökade sin aktivitet under året därpå var dödligheten halverad jämfört med de som var konstant inaktiva. Bland de patienter som var aktiva inledningsvis, men som minskade sin aktivitet var dödligheten cirka 40 procent lägre, jämfört med de som var konstant inaktiva. Bland de som var konstant aktiva var dödligheten cirka 60 procent lägre än de som var konstant inaktiva.

– Denna studie visar att genom att bibehålla eller öka den fysiska aktiviteten kan patienterna öka chansen att ha ett hälsosamt liv efter en hjärtinfarkt, säger Örjan Ekblom, docent vid GIH, i ett pressmeddelande.

Vill se ökad motion som rekommendation 

Eftersom forskningsresultaten visar så tydligt att ökad fysisk aktivitet kan göra så stor skillnad efter en hjärtinfarkt, menar Örjan Ekblom att det borde vara en rekommendation till patienterna på samma sätt som de får råd om att sluta röka och minska stress. 

Nästa steg i forskningen är att undersöka om formen av fysisk aktivitet har någon betydelse. 

Annons:

Källor:

Gymnastik- och idrottshögskolan

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: