Ange ditt sökord

Jordgubbar ökar mättnadskänslan vilket kan motverka övervikt. Foto: Shutterstock

Jordgubbar ökar mättnadskänslan vilket kan motverka övervikt. Foto: Shutterstock

Ät jordgubbar och minska risken för övervikt och hjärt-kärlsjukdom

Goda nyheter för dig som älskar jordgubbar, de härliga röda bären är inte bara smakrika utan kan dessutom minska risken för såväl övervikt som hjärt- kärlsjukdom.

Annons:

Det visar forskning baserat på två olika studier.

Fick i sig färre kalorier per vecka

I en brittisk studie fick en grupp deltagare äta färska jordgubbar en timme innan en måltid. En annan grupp deltagare fick istället äta godis motsvarande samma mängd kalorier som jordgubbarna innehöll.

Det visade sig att de som åt jordgubbar innan maten åt mindre portioner och fick i sig i genomsnitt 134 färre kalorier av den pasta de åt efter jordgubbarna.

Ökar mättnadskänslan

Forskarna vid Loughborough University drar därför slutsatsen att jordgubbar ökar mättnadskänslan. Teorin är dels att man tuggade jordgubbarna längre jämfört med godiset, vilket ökar mättnadskänslan, och dels att jordgubbarna på grund av sitt vatteninnehåll har större volym.

Dessutom innehåller jordgubbar mycket fibrer vilket även det mättar.

Kolesterolvärdet förbättrades

Tre universitet, ett i Italien och två i Spanien, genomförde en studie där man lät deltagarna äta ett halvt kilo jordgubbar om dagen. Efter trettio dagar undersökte man deltagarnas kolesterol- och blodfettsvärden.

Det forskarna kunde se var att såväl kolesterolvärden som blodfettsvärden hade förbättrats markant.

Minskar risken för hjärt- kärlsjukdom

Baserat på resultatet konstaterar forskarna vid Università Politecnica delle Marche i Italien och universiteten i Salamanca, Granada respektive Seville i Spanien att jordgubbar kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar även om man i dagsläget inte kan fastställa exakt vilket ämne som framkallar denna positiva effekt.

Man konstaterar dock att det troligtvis är de naturliga färgämnen som ger jordgubbarna dess röda färg, antocyaninerna, som är orsaken.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: