Ange ditt sökord

Problemdrickande vanligare hos krogpersonal

Problemdrickande vanligare hos krogpersonal

Forskare anser att problem med alkoholkonsumntion är så utbrett hos krogpersonal att man bör inkludera hela yrkeskategorin när man arbetar med förebyggande åtgärder.

Annons:

Det är 600 kroganställda som har fått frågor kring sin alkoholkonsumtion. Frågorna ingår i AUDIT, en grupp frågor som bland annat används av läkare för att bedöma personers alkoholkonsumtion och risk för alkoholmissbruk. 

Låg över nivån för riskkonsumtion

Studien sammanställdes av forskare på Stockholms Universitet och har publicerats i Scandinavian Journal of Public Health. 

Resultatet visade på ett antal olika siffror som alla pekade mot att problem med alkohol hos krogpersonal är utbrett. 

Bland annat kunde man se att

  • 60 procent av de 600 kroganställda som svarade på enkäten låg över nivån för riskkonsumtion
  • Samma siffra för vinnor under 30 år var 82 procent
  • Majoriteten av alkoholrelaterade problem förekom hos den grupp av krogpersonalen som drack minst

Särskilt den sista siffran är anmärkningsvärd då det visar att det inte är den grupp som konsumerar mest alkohol som bidrar till flest alkoholrelaterade skador såsom våld och olyckor. Det förekommer istället hos den stora grupp som enligt studien dricker måttligt.

Förebyggande insatser

Professor Thorsten Norström, vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet, konstaterar att av den nya studien kan man dra slutsatsen att kroganställda är en riskgrupp när det gäller drickande.

Han konstaterar samtidigt att man i sitt förebyggande arbete inte bör särskilja en särskild grupp med så kallat extremt drickande utan att hela yrkeskategorin bör ta emot förebyggande insatser.

Studien genomfördes av Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem (STAD) i samarbete med Stockholms universitet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: