Ange ditt sökord

Yersiniabakterier kan föröka sig i fläskkött som förvaras i kylskåp. Foto: Shutterstock

Yersiniabakterier kan föröka sig i fläskkött som förvaras i kylskåp. Foto: Shutterstock

Yersiniainfektion – symtom, behandling och smitta

En yersiniainfektion uppstår till följd av bakterier och kan orsaka besvär både för barn och vuxna. Smittan sker ofta genom förorenade livsmedel, och rätt hygien och tillagning är det bästa sättet att undvika den. Det finns inte något vaccin mot yersinia. Ibland kallas sjukdomen även för yersinios.

Annons:

Om bakterierna

Bakterierna som orsakar yersinia kallas för Y. enterocolitica (Yersinia enterocolitica) och Y. pseudotuberculosis. De förekommer över hela världen. Den förstnämnda är vanligare. Det finns även andra typer av yersinia som är ofarliga och inte orsakar några symtom.

Yersinia smittar genom livsmedel som är förorenade med grisavföring, främst griskött. Många olika djurarter kan dock bära på bakterierna. Y. enterocolitica brukar generellt finnas hos grisar medan Y. pseudotuberculosis finns hos t ex gnagare, hjort, älg och hare.

Det som framför allt gör yersiniabakterier farliga är att de kan överleva i kylskåpstemperatur. Eftersom bakterierna klarar av det kan de föröka sig i livsmedel, t ex vakuumförpackade fläskprodukter som inte värmebehandlas. Direkt smitta mellan människor är ovanlig, men kan förekomma inom hushåll. Även vatten kan bli förorenat och sprida yersiniasmitta.

Symtom på yersiniainfektion

De typiska symtomen vid en yersiniainfektion hos barn är diarré och magsmärtor (barn upp till fyra års ålder är extra känsliga för bakterierna). Den kan även visa sig genom illamående, kräkningar och blod i avföringen. Hos vuxna brukar det likna en vanlig magsjuka. Även hudutslag (knölros) och ledinflammation kan uppstå.

Symtomen brukar komma mellan fyra och sju dagar efter smittotillfället. Ibland kan yersiniainfektion förväxlas med blindtarmsinflammation.

Undersökning och diagnos

Det är inte helt lätt att ställa diagnos eftersom symtomen är vaga och dessutom liknar andra många andra mag- och bukbesvär. En fysisk undersökning räcker inte till; blod eller avföring behöver provtas och skickas till ett laboratorium för analys, och det kan ta ett tag innan provsvaret är redo.

Behandling av yersiniainfektion

Yersiniainfektioner går oftast över på egen hand, men i allvarliga fall kan antibiotika behöva sättas in. Eftersom symtomen ofta liknar magsjuka kan de leda till uttorkning. Därför är det bra att få i sig så mycket vätska som möjligt under sjukdomsperioden.

Förebyggande åtgärder

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för att yersiniabakterier ska föröka sig. Här är några goda råd för att undvika infektioner:

  • Ha en god livsmedelshygien (t ex handtvätt före och efter hantering av kött)
  • Undvik rått eller undertillagat fläsk
  • Använd olika skärbrädor för olika livsmedel
  • Förvara inte livsmedel i kylen för länge
  • Undvik opastöriserad mjölk

Yersinia är en anmälningspliktig sjukdom

Yersiniainfektion är en anmälningspliktig sjukdom. Det innebär att bekräftade sjukdomsfall anmäls till Folkhälsomyndigheten och landstingets smittskyddsläkare. Ibland kan det göras en smittspårning för att se om det finns ytterligare fall i den smittade personens omgivning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: