Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vita fingrar (Raynauds fenomen)

Vita fingrar, även kallat Raynauds fenomen, är en sjukdom som framför allt orsakar besvär för de drabbade under de kallare delarna av året. Här kan du läsa mer om vita fingrar, t ex symtomen, orsakerna och hur det vid behov kan behandlas.

Annons:

Vid Raynauds fenomen begränsas blodförsörjningen till exempelvis fingrar eller tår. Raynauds fenomen kan antingen vara den huvudsakliga sjukdomen, eller uppstå som ett symtom på en annan sjukdom. När vita fingrar är den huvudsakliga sjukdomen debuterar den vanligtvis mellan 15 och 30 års ålder. I de fall Raynauds fenomen är den huvudsakliga sjukdomen är det oftast svårt att hitta någon direkt underliggande orsak. Vita fingrar kan även vara en sekundär sjukdom; en följd av en annan sjukdom.

Orsaker till vita fingrar

Några orsaker till vita fingrar är:

  • kyla (både aktuell och tidigare kyla)
  • rökning
  • läkemedel, t ex betablockerare, migränmedicin och ADHD-medicin
  • stress
  • vibrationsskador i händer och armar
  • andra sjukdomar (se nedan).

Om det debuterar efter 40 års ålder handlar det ofta om att det är ett sjukdomssymtom eller en följdsjukdom. Reumatiska sjukdomar som systemisk skleros, SLE (systemisk lupus erythematosus) eller Sjögrens syndrom är vanliga orsaker i de fallen. Sköldkörtelsjukdomen hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) är en annan sjukdom som kan kopplas till vita fingrar. Även arbete med slag- eller vibrationsverktyg kan leda till vita fingrar. Vita fingrar är ärftligt och sjukdomen i sin huvudsakliga form drabbar oftare kvinnor än män.

Symtom på Raynauds fenomen

Ett typiskt symtom på Raynauds fenomen är fingrar och/eller tår som blir vita eller blåaktiga i kontakt med kyla eller under perioder av stress. Man kan även få stickningar och domningar i området. Symtomen kan även drabba t ex näsa, öron och tår. Den vita hudfärgen brukar komma i anfall.

Efter att tecknen på Raynauds fenomen kommit och gått kan man sedan stället bli svullen och röd i området när blodkärlen öppnas igen, så kallad hyperemi. Under denna hyperemiska del kan man även få bultande smärtor.

Raynauds fenomen till följd av en annan sjukdom kan också leda till bestående symtom som blödningar i nagelbanden, hudförändringar och nekros. Om vita fingrar är den primära sjukdomen brukar eventuella sjukdomssymtom bara synas vid ett anfall.

Lindring och behandling av vita fingrar

Att behandla vita fingrar handlar framför allt om att undvika de utlösande faktorerna till symtomen. Du bör tänka på att hålla dig varm kring utsatta kroppsdelar genom att använda t ex vantar och värmande skor. Det finns även verktyg som handvärmare och skovärmare som kan hjälpa till att skydda mot kylan.

Om du röker bör du sluta röka. Koffein och stress är två andra faktorer som påverkad blodkärlen och bör minimeras. Doseringen av läkemedel som påverkar besvären kan behöva ändras för att lindra effekterna. Regelbunden motion lindrar symtomen.

När åtgärderna ovan inte räcker till för att lindra Raynauds fenomen kan man behöva behandlas med läkemedel. Då kan t ex handla om nitroglycerinsalva eller kalciumblockerare.
Användning av ringar kan orsaka vävnadsskador hos de som har vita fingrar. Därför bör man ta av alla ringar på fingrarna för att vara säker på att inte få skador.

Att leva med Raynauds fenomen

Prognosen när vita fingrar är den huvudsakliga sjukdomen är i de allra flesta fall god. Om besvären uppstått till följd av en annan sjukdom är prognosen beroende av hur väl den underliggande sjukdomen kan behandlas.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: