Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tappat luktsinnet (anosmi)

Ett av kroppens sinnesorgan är luktsinnet. Om man tappat luktsinnet kallas det även för anosmi och är inte ovanligt.

Annons:

Förlusten av lukten kan komma efter en nästäppa och är inte allvarligt. Ofta kan man ha tappat luktsinnet under en förkylning.

Människan har cirka 350 typer av luktreceptorer men vi kan särskilja på mer än 10 000 olika lukter. Att ha tappat luktsinnet kan för många vara väldigt jobbigt och omvälvande. Luktsinnet hör till stor del ihop med smaksinnet.

Varför är det jobbigt att ha tappat luktsinnet?

Nästan allt som finns sänder ut ämnen som luktar. Ämnena kallas för doftmolekyler eller doftämnen. I vår näsas slemhinna finns miljontals nervceller. Varje cell har en luftmottagare. Totalt har vi 350 luftmottagare i näsan, dessa kallas för doftreceptorer. Doftreceptorerna känner av doftämnen när vi andas ut genom näsan. Receptorerna aktiverar en process som gör att vi kan känna lukter.

Orsaker till förlorat luktsinne

Det kan finnas olika anledningar till att man tappat luktsinnet. Exempelvis kan näspolyper, infektioner, skador mot huvudet, tumörer och andra sjukdomar i centrala nervsystemet vara bidragande faktorer. Även vissa läkemedel och exponering av vissa giftiga ämnen kan vara orsaker.

Nästäppa är en av de vanligaste orsakerna till ett nedsatt luktsinne. Nästäppan kan bero på långdragna förkylningar. En orsak till varför man får nästäppa kan bero på att man har använt receptfria näsdroppar i längre än tio dagar.

Slag mot huvudet kan också skada luktsinnet, även rökning och mediciner påverkar lukt- och smaksinnet. Oftast så går besvären över av sig själv efter en tid men ibland behövs en utredning för att ta reda på orsaken. Med åldern försämras också lukt- och smaksinnet.

Vad kan man göra själv om man tappat luktsinnet?

Det finns olika saker man kan göra för att underlätta om man tappat luktsinnet. Till exempel kan man prova antihistaminer, eftersom dessa kan hjälpa om orsaken har med allergi att göra. Man bör undvika nasala medel, eftersom de kan leda till en återkommande nästäppa. Har man tappat luktsinnet helt så bör man förbättra säkerheten i hemmet med hjälp av en rökdetektor och elektriska apparater. Gas och tjära är något som kan vara svårt att känna lukten av, och det kan i sin tur bli farligt om det skulle finnas en läcka.

Skulle man ha tappat luktsinnet med stigande ålder så finns det ingen behandling som kan åtgärda problemet. Om man däremot tappat luktsinnet på grund av andra orsaker så kan det ibland återgå till det normala av sig själv.

Går det att bli bra igen om man tappat luktsinnet?

Det kan vara väldigt jobbigt att ha tappat luktsinnet, både för dofter som kan ge minnen men även farliga lukter man behöver känna, som brandrök eller om maten har blivit dålig.

Om man har kraftiga nysningar som bildar slem kan det orsaka ett försämrat luktsinne. Det man kan göra för att åtgärda ett sådant problem är att pröva en kortisonkur. När slemhinnan är svullen kan det resultera i att doftämnena inte kommer upp till luktnerverna. Ibland är slemhinnesvullnaden svår att behandla, men man kan alltid testa en kortisonspray och se om det hjälper. Skulle man märka att sitt lukt- eller smaksinne har försämrats så kan det vara värt att kontakta en läkare. Det är inte vanligt, men ibland kan ett nedsatt luktsinne bero på olika cancerformer.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: