Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spindelfobi (arachnofobi) – en av våra vanligaste fobier

Spindelfobi (arachnofobi) är en av våra allra vanligaste fobier. Fobi för spindlar kan likt många andra fobier ge obehagliga symtom och göra att man undviker vissa situationer och aktiviteter.

Annons:

Spindelfobi uppstår vid möten med spindlar, men kanske även när man ser en spindel på bild eller tänker på spindlar. Som många andra fobier kan spindelfobin vara begränsande. Camping, skogspromenader och resor till vissa länder kan ses som en omöjlighet på grund av fobin. Även om de flesta med fobier inser att deras reaktioner är överdrivna stoppar det inte rädslan och ångesten. Det undvikande beteendet gör oftast att fobin förvärras med tiden. Dock finns det behandling som hjälper de som spindelfobi och andra fobier.

Symtom på spindelfobi

Spindelfobi kan vara något som visar sig med allt från lättare symtom till allvarlig rädsla och panikångest. De flesta reagerar olika, och symtomen kan variera i styrka. Gränsen vid fobi som sjukdom brukar dras där symtomen börjar ha negativ påverkan på livet. Rent fysiologiskt beror många av symtomen vid spindelfobi på att en stressreaktion går igång i kroppen. Fler stresshormoner än vanligt kommer ut i kroppen och gör att blodtrycket stiger.

Några vanliga symtom på spindelfobi är:

  • Panikkänslor och panikångest
  • Hjärtklappning
  • Svettningar
  • Darrningar
  • Känsla av det är svårt att andas

Orsaker till fobier

Det finns flera olika teorier om varför spindelfobi är en så vanlig fobi. Den vanligaste och mest betrodda är att det handlar om evolutionära orsaker; helt enkelt överlevnadsinstinkt. Vissa spindlar kan vara giftiga och fobin kan vara en nedärvd reaktion från en tid när vi utsattes för större faror än idag. En annan teori är att spindelfobi är en inlärd rädsla härstammar från negativa erfarenheter i barndomen.

Behandling av spindelfobi

Det vanligaste sättet att behandla fobier är KBT, kognitiv beteendeterapi. Det är en behandlingsform där man i sin egen takt möter sina rädslor och sin ångest. KBT vid fobier brukar kallas för fobiträning. Du och din terapeut jobbar tillsammans för att du ska bli av med din fobi.

Vid behandling av spindelfobi kan man jobba med så kallad exponering. Under fobiträningen utsätts du gradvis för allt svårare situationer efter att du lärt dig att hantera medelsvåra. Stegvis övar du på att klara av situationerna och känna mindre obehag. Hur länge man behöver fobiträning kan variera, men vanligtvis handlar det om flera månader.

Om behandlingen är framgångsrisk minskar spindelfobin eller försvinner helt. Obehag och spänning kan komma när man kommer i kontakt med spindlar, men nu kanske man inte längre behöver undvika dem helt.

När bör man söka vård för en fobi?

Du bör söka vård på en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning:

  • om din spindelfobi eller någon annan fobi påverkar eller begränsar ditt liv
  • om en fobi har så kraftig påverkan på ditt liv att du behöver lindra dina symtom med alkohol, narkotika eller genom att skada dig själv.
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: