Ange ditt sökord

Schizoaffektivt syndrom visar sig genom en blandning av depression, mani och overklighetskänslor. Foto: Shutterstock

Schizoaffektivt syndrom visar sig genom en blandning av depression, mani och overklighetskänslor. Foto: Shutterstock

Schizoaffektivt syndrom – symtom, orsak och behandling

Schizoaffektivt syndrom är en psykiatrisk diagnos som ligger mittemellan schizofreni och bipolär sjukdom. Den är en kombination av den depression och mani som kännetecknar bipolaritet och de overklighetskänslor som finns hos schizofrena. För många går sjukdomen upp och ner, med en blandning av perioder med och utan symtom.

Annons:

Schizoaffektivt syndrom är inte samma sak som schizofreni, även om det kan finnas likheter.

Symtom på schizoaffektivt syndrom

Några av tecknen på schizoaffektivt syndrom är:

  • Allvarliga depressiva och maniska episoder
  • Psykoser och hallucinationer
  • Svår ångest

Personer med schizoaffektivt syndrom brukar luta åt den depressiva eller maniska sidan av sjukdomen. Perioderna med kraftigare besvär kan vara dramatiska, och det är inte ovanligt med självmordsförsök eller andra skadliga handlingar.

Orsaker till schizoaffektivt syndrom

Det tros finnas en viss ärftlighet, eftersom forskning visat att personer med sjukdomen har större sannolikhet att ha familjemedlemmar som har samma diagnos.

Hög stress eller trauman i livet kan utlösa episoder av schizoaffektivt syndrom. Vissa studier har också fört fram drogmissbruk som en underliggande orsak.

Undersökning och diagnos

Diagnosen schizoaffektivt syndrom ställs vanligtvis av en psykiater efter undersökning och kontakt. Det kan vara svårt att ställa diagnos, eftersom symtomen vid liknar flera andra psykiska sjukdomar.

Behandling av schizoaffektivt syndrom

Schizoaffektivt syndrom brukar behandlas genom en kombination av antipsykotiska och humörstabiliserande läkemedel. Terapi är vanligtvis också en del av behandlingen, oftast KBT (kognitiv beteendeterapi). Eftersom sjukdomen är långvarig och återkommande fortgår ofta behandlingen över tid för att minska risken för återfall.

När behöver du söka vård?

Om du har symtom på schizoaffektivt syndrom eller liknande psykiska besvär bör du söka vård på en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: