Ange ditt sökord

Det är mycket vanligt att få ryggskott eller ryggont, hela åtta av tio personer drabbas vid någon tidpunkt i livet. Foto: Shutterstock

Det är mycket vanligt att få ryggskott eller ryggont, hela åtta av tio personer drabbas vid någon tidpunkt i livet. Foto: Shutterstock

Ryggskott – orsak, symtom och behandling

Ryggskott drabbar varje år många svenskar. Det kan vara både smärtsamt och bidra till begränsad rörlighet. 

Annons:

Trots det går ryggskott ofta över och du behöver sällan uppsöka vården om du inte har svåra besvär.

Vad är ryggskott?

Att drabbas av ryggskott innebär att man successivt eller helt utan anledning får väldigt ont i nedre delen av ryggen, det vill säga ländryggen. Ofta upplever den drabbade att smärtan blir värre då han eller hon vrider eller böjer på överkroppen. Att vänta sig en diagnos eller förklaring till varför man fått ryggskott är ofta att hoppas på för mycket. Ofta finner läkaren ingen orsak alls. Dock kan ryggskott i vissa fall bero på att den drabbade har slitna eller komprimerade diskar eller någon form av kotförskjutning.

Det är mycket vanligt att få ryggskott eller ryggont, hela åtta av tio personer drabbas vid någon tidpunkt i livet.

Symtom vid ryggskott

Vid ryggskott är värken koncentrerad till ländryggen. Det är inte ovanligt att smärtan kommer oanat och väldigt hastigt. Smärtan upplevs både i ryggens muskler, ledband, kotor och diskar.

Vid vissa ryggskott kan smärtan även sträcka sig ut i ena benet och ända ner i foten, detta benämnas som ischiassmärta. Precis när man drabbas av ryggskott och den närmsta tiden efter inträffandet upplever man ofta att smärtan blir värre då man rör på sig, men allt eftersom tiden går brukar smärtan avta och det gör som mest ont vid specifika vrid- och böjrörelser.

Behandling vid ryggskott

Drabbas man av ryggskott behöver man oftast inte uppsöka sjukvården. För de allra flesta går ryggskottet över av sig självt efter någon vecka eller två. Att be apotekspersonalen eller din husläkare om råd gällande de mest effektiva receptfria värktabletterna kan dock vara en god idé. Förutom värktabletter kan man också prova på alternativa smärtlindrande behandlingar som utförs av exempelvis en naprapat, sjukgymnast, kiropraktor eller ortopedläkare.

Men allra viktigast vid behandlingen av ryggskott är att förbli rörlig.Att ligga ner och försätta ryggen i ett orörligt läge påskyndar inte läkningen. Man ska fokusera på att vara så aktiv som möjligt, då blir man snabbare fri från besvären.

Vad du kan göra själv

Att vara aktiv och i rörelse är huvudnyckeln till att snabbt bli fri från ett ryggskott. När de första och mest smärtsamma dygnen är förbi är det bra med kortare, raska promenader, gärna med stavar i lite ojämn terräng.   Även enkla styrketräningsövningar hjälper. Just styrketräning och motion är det som förebygger framtida ryggskott eftersom det stärker ryggmuskulaturen. Vissa blir rädda för att röra på sig och blir sängliggande allt för länge. Ryggen blir stelare av att inte vara i rörelse och det förvärrar ryggskottet.

När man väl är i rörelse den första tiden ska man dock undvika tunga lyft och överdrivna vridrörelser. Att försöka leva som vanligt och behandla smärtan med receptfria värktabletter så att man snabbt kan promenera, cykla och träna är den mest effektiva självhjälpen mot ryggskott.

Att leva med ryggskott 

Att ofta drabbas av ryggskott eller ryggont är olyckligt, och här följer några punkter att ha i åtanke under och efter ryggskottet:

  • När du har ryggskott var uppmärksam på dina symptom. Är smärtan helt olik den som du känt vid ett tidigare ryggskott bör du kontakta sjukvården. Kontakta även sjukvården om du har smärtor och domningar i benen, eller svårt att kissa.
  • Är du inte symptomfri efter tre veckor ska du kontakta sjukvården för en utredning som intygar att något allvarligt inte ligger bakom din ryggsmärta.
  • Tänk på att motionera regelbundet samt utföra styrketräningsövningar som förstärker din rygg- och benmuskulatur.
  • Lyft aldrig tunga föremål på fel sätt. Böj på benen och håll ryggen rak, då använder du en hållbar lyftteknik.

Och slutligen: fokusera på att lära känna din egen rygg och inse dina möjligheter och begränsningar.

Din ryggsmärta kan bero på inflammatorisk ryggsjukdom, Läs mer här

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: