Ange ditt sökord

Rosfeber är en akut hudinfektion som visar sig som rodnader på kroppen. Foto: Shutterstock

Rosfeber är en akut hudinfektion som visar sig som rodnader på kroppen. Foto: Shutterstock

Rosfeber (erysipelas) – en smärtsam hudinfektion

Rosfeber är en akut hudinfektion som ofta orsakas av streptokockbakterier. Den visar sig i form av rodnader på framförallt ben och armar men kan även förekomma på andra kroppsdelar. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Annons:

Rosfeber kan drabba personer i alla åldrar, även personer som i övrigt är helt friska.  De som har störst risk att drabbas är dock äldre samt de som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. Man har också en högre risk att få rosfeber om man har ödem, kroniska bensår, har haft en blodpropp eller har opererats för till exempel bröstcancer. Det är viktigt att få behandling då infektionen annars kan leda till blodförgiftning.

Varför får man rosfeber?

Rosfeber orsakas av att bakterier man har utanpå huden tar sig in i huden och underliggande vävnad genom ett sår. Så länge bakterierna håller sig på utsidan av vår hudbarriär är de vanligen inte farliga för oss, men när de tagit sig in igenom en skada i huden kan de orsaka infektion. Symtomen brukar uppträda några dygn efter att man ådragit sig en yttre skada.

Symtom på rosfeber

Insjuknande i rosfeber sker ofta snabbt och oväntat.  I många fall är det första tecknet på rosfeber att huden blir röd, varm och ömmar vid beröring. Det värker i huden och kroppsdelen kan bli svullen. Ibland kan rosfeber också ge feber och illamående eller kräkning. Infektionen sitter till  en början i ett litet område för att sedan sprida sig till fler delar av kroppen på endast några timmar. Lösa och luckra vävnader är extra utsatta och rodnaderna kan vara speciellt framträdande runt ögon, kinder och öron. Annars är den vanligaste platsen för rosfeber underben och armar, troligen för att det också är på de kroppsdelarna där det är vanligast att vi får små sår och skador.

Behandling vid rosfeber

Rosfeber behandlas med antibiotika. Vanligtvis går det bra att behandla med antibiotikatabletter. Om den drabbade har hög feber, påverkat allmäntillstånd, svår smärta eller sjukdomen tycks sprida sig väldigt snabbt blir det istället aktuellt med inläggning på sjukhus och antibiotika i dropp direkt in i blodet.  Vårdpersonalen brukar också rita med en tuschpenna runt rodnadens kant för att kunna följa förloppet och se om rodnaden ökar i utbredning, eller om den drar sig tillbaka.

Själv kan du lindra besvären vid rosfeber genom att lägga på kompresser indränkta i alsollösning. Sitter infektionen på underbenet kan du lindra svullnad och värk genom att lägga upp benet på en pall när du sitter ned, det vill säga ha den drabbade kroppsdelen i högläge.

Att söka vård vid rosfeber

Misstänker du att du kan ha drabbats av rosfeber? Ta kontakt med din vårdcentral, eller med närakuten. Har du hög feber, påverkat allmäntillstånd, svår smärta eller upplever att du känner dig väldigt sjuk bör du kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 och rådgöra om det är läge för sig att söka på en akutmottagning på sjukhus.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: