Ange ditt sökord

Petekier uppkommer genom att det blir en blödning från hudens minsta blodkärl. Foto: Shutterstock

Petekier uppkommer genom att det blir en blödning från hudens minsta blodkärl. Foto: Shutterstock

Petekier -röda utslag i huden

Petekier är små röda utslag som är millimeterstora punktformade blödningar. De kan uppstå på grund av vissa typer av mediciner eller på grund av sjukdomar. 

Annons:

Petekier är oftast helt ofarligt.

Vad är petekier och hur uppkommer dessa?

Petekier uppkommer genom att det blir en blödning från hudens minsta blodkärl, kapillär, i hudens yttersta lager. Petekier kan man få genom en allergisk reaktion, till exempel om man tar någon medicin man inte tål. De kan även uppkomma genom att man fått någon sorts inflammationssjukdom, såsom en smittsam hjärnhinneinflammation eller vid vissa cancerformer.

Får man sådana utslag via en allergisk reaktion av medicin  är det oftast så att de uppstår i flera vävnader och organ. Man kan också ofta få feber som följd och man blir lätt slö och trött. Ibland får man även ledsmärtor, men det är mindre vanligt.

Petekier förlorar vanligtvis inte färg eller blir ljusare om man trycker på dessa. Utslagen kan förekomma hos barn och se väldigt olika ut. När vissa får petekier så får de väldigt små röda prickar, medan andra får stora blemmor/märken som är upp till några centimeter i diameter.

Orsaker till petekier

Det finns väldigt många olika anledningar till varför utslagen uppkommer.

  • Man har råkat ut för skada eller trauma.
  • Allergiska reaktioner.
  • Autoimmuna sjukdomar.
  • Virusinfektioner och blåmärken.

Även nyfödda barn kan få petekier, såväl som gamla personer vars hud åldras. Också vid särskilda cancerformer såsom leukemi kan man få dessa utslag på huden. Vissa droger och steroider kan också ge upphov till petekier.

Kan man förebygga petekier?

Petekier kan uppstå genom att man råkar stöta huden mot någonting, på grund av att huden är känslig. Börjar man blöda så ska man försöka få stopp på blödningen genom att trycka någonting mot huden. Det enda sätt på vilket man kan förebygga eller minska risken är genom att vara försiktigare.

Däremot så kan man om man vet att det är en speciell medicin som gör att man får utslagen prata med sin läkare för att se om läkaren kan byta ut medicinen mot någon annan. Detta kan då minska risken för utslagen, eller så upphör petekierna helt.

När ska man kontakta sin läkare vid petekier?

Man ska alltid kontakta sin läkare om man märker att man har blåmärken som aldrig försvinner/går bort eller om man får blödningar under huden som kommit till helt oförklarligt. De är dock oftast ofarliga och försvinner oftast av sig själva efter några dagar, även om det ibland kan ta något längre tid. Beroende på varför utslagen uppkommit så kan man behöva söka läkarvård.

Om man vet att petekier på huden uppstått av en förklarlig och ofarlig anledning behöver man inte ta sig till sjukhus.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: