Ange ditt sökord

Myom innebär knutor på livmodern och förekommer oftast hos kvinnor mellan 35-45 års ålder. Foto: Shutterstock

Myom innebär knutor på livmodern och förekommer oftast hos kvinnor mellan 35-45 års ålder. Foto: Shutterstock

Myom (muskelknuta)

Annons:

Myom kan uppstå i livmoderns muskelvägg och är en så kallad godartad tumör. Den kan bli allt ifrån 1 centimeter till 10 centimeter. Sjukdomen kan orsaka besvär med en riklig och långvarig mens. Andra tecken kan vara trängningar och vattenkastningar.

Livmodern brukar, förutom under graviditet, bevara sin form och storlek hela livet. Ibland kan den växa lite på grund av att det bildas knutor av muskelceller och bindväv. Man kallar dessa för myom eller muskelknutor.

Allmänt om myom

Till störst del är det kvinnor i fertil ålder som har besvären. Flickor får det inte innan puberteten. Det är däremot väldigt vanligt med muskelknutor i åldrarna 35 till 45 år. Nästan var femte kvinna får någon form av besvären när de uppnår den åldern. Risken för muskelknutor kan öka om man lider av fetma.

Vart de än sitter någonstans i livmodern så är de alltid godartade. Däremot så kan de irritera genom sin tyngd. De kan trycka på tarmen eller på urinblåsan och även ge upphov till krampliknande smärtor. Smärtorna är vanligast under menstruationer.

Att ha myom under sin graviditet

Det är väldigt få gravida kvinnor som får muskelknutor. Ibland växer myomen under graviditetstiden men det är inte alltid den gör det. Ibland påverkar muskelknutor graviditeten och ibland inte, det beror lite på vart någonstans de sitter och hur stora de är. Det kan finnas en större risk till sätesändläge, alltså att barnet råkar ligga med ben och huvud uppåt. Blödningar vid förlossningen är även vanligare när man har myom.

De flesta kvinnorna som har myom föder på ett helt vanligt sätt trots muskelknutorna. Det brukar heller inte vara några svårigheter för att kunna bli gravid. Skulle man upptäcka att myomet är ett hinder för att kunna bli gravid så kan man operera bort det.

Behandling av myom

Vanligtvis så växer muskelknutor bort av sig själv efter klimakteriet. Detta beror på att nivåerna av det kvinnliga könshormonet sjunker.

Har man små muskelknutor så brukar man sällan behöva behandling. Skulle myomet däremot ge symtom i form av en utfyllnadskänsla eller rikliga blödningar under menstruationen så ska myomet behandlas.

Det första man vill göra är att försöka behandla muskelknutorna med medicinsk hjälp. Skulle inte det fungera så kan man på kirurgisk väg avlägsna livmoderslemhinnan. Skulle inte det heller hjälpa och problemen är stora så får man i allra sista hand avlägsna hela eller större delar av livmodern.

När bör man söka vård för myom?

Om man har några av symtomen, till exempel rikliga och långvariga menstruationer, en tyngdkänsla eller ett tryck på blåsan kan det bero på att man har muskelknutor. Oftast är myom inget som är farligt för kroppen men i vissa sällsynta fall kan det vara farligt. Skulle myomet växa hastigt eller orsaka mycket smärtor så kan det vara ett symtom för cancer, detta är dock mycket ovanligt. Det kan vara bra att gå på kontrollundersökningar var sjätte månad under ett par år i samband med att en diagnos ställs. Detta för att kontrollera att tillväxten av muskelknutan är låggradig.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.