Ange ditt sökord

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Foto: Shutterstock

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Foto: Shutterstock

Ljumskbråck (hernia inguinalis)

Ett ljumskbråck är en försvagning eller defekt i bukväggen på ljumsken. Den kan vara helt obemärkt och besvärsfri länge och så småningom orsaka mycket smärta i ett senare skede. Om det handlar om ett inklämt bråck måste man operera så fort som möjligt. Ljumskbråck går inte tillbaka av sig själv utan måste opereras förr eller senare.

Annons:

Själva bråcket är en utbuktning av bukhinnan, en säck som ligger under huden. Utbuktningen innehåller en del av tunntarmen och fettvävnaden. Om man har ett bråck så pressas bukhinnan ut genom öppningen i bukväggen. Hos män och pojkar finns en variant av ljumskbråck som heter pungbråck. Då går bråcksäcken ner i pungen istället för att ligga i eller ovanför ljumsken. En annan variant som hittas främst hos kvinnor är lårbråck. Då går bräcksäcken ner under huden utefter låret. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden.

Orsaker

Det finns tre former av ljumskbråck: direkt, indirekt och lårbråck. När det finns en försvagning i bukväggen kan bukhinnan ibland bukta utåt, vilket gör att organen innanför bukhålan kan hamna i ”säcken” som har bildats av bukhinnan. Skulle bråcket däremot sitta i ljumsken så kallas det istället för ett ljumskbråck. På grund av att männens sädesledare går genom muskellagren vid ljumsken till pungen så har de en naturlig försvagning på bukväggen. Detta gör att det är vanligare för män att få ljumskbråck än kvinnor. När bråcksäcken går längst med sädesledaren kallas det för ett indirekt ljumskbråck. Om bråcket däremot går genom musklerna ovanför ljumsken är det ett direkt bråck. När bråcket går genom ljumskbandet så kallas det däremot för ett femoralbråck, eller ett lårbråck. Den sista typen av bråck ser man normalt sett mest hos kvinnor. Ljumskbråck ökar inte risken för andra sjukdomar.

Symtom

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Utbuktningen går att pressa tillbaks och försvinner oftast för en stund när man ligger ner. Bråcket kan värka när de kommer upp första gången. När hålet i bukväggen är för litet så kan innehållet i säcken fastna vilket leder till en försämrad blodcirkulation. Detta gör ont och kallas för inklämt bråck. Det är farligt att ha ett inklämt bråck och det måste opereras så snart det upptäcks. Det är sällan man får ett inklämt bråck, men vid lårbråck så är vanligare.

Oftast upplevs bråck som något obehagligt och tungt och det är sällan det orsakar värk. Vid högt buktryck, som till exempel vid tyngre lyft eller vid för mycket ansträngning under toalletbesöket, kan bråcket falla ut.

Behandling

Det enda alternativet för att få bort ljumskbråck är att utföra kirurgi. Dock kan man även använda ett såkallat bråckband för att förhindra att bråcket trycks ut. 

Efter operationen kan man idag sätta på ett hårt plastnät som gör det möjligt att belasta ljumsken som man gjorde innan så fort sårvärken har släppt.

Operationen är dock riskabel, cirka 20 procent av patienterna får olika grad av värk i operationsområdet och i ovanliga fall blir de till och med invalidiserade. Det är på grund av detta som man endast opererar personer med allvarliga besvär på grund av bråcket eller vid ett inklämt bråck.

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: