Ange ditt sökord

Torra slemhinnor kan behandlas och lindras med lokalt östrogen eller fuktgivare.  Foto: Shutterstock

Torra slemhinnor kan behandlas och lindras med lokalt östrogen eller fuktgivare. Foto: Shutterstock

Kvinnor positiva till lokal östrogenbehandling – men bara om läkaren har rekommenderat det

Torra slemhinnor i klimakteriet drabbar varannan kvinna. Trots att det är så vanligt tar inte kvinnor upp det med sin läkare, och vill att en lokal och lindrande behandling ska vara rekommenderad innan de använder den.

Annons:

Torra slemhinnor i underlivet är ett mycket vanligt besvär i klimakteriet. Många kvinnor beskriver att de upplever en skavande känsla i underlivet, att samlag gör ont och att slidöppningen känns stram. De torra och sköra slemhinnorna påverkar också urinvägarna. Det leder till täta trängningar, urinläckage och upprepade urinvägsinfektioner.

Det finns flera olika typer av lokala behandlingar, både med och utan hormoner. Lokala hormonpreparat mot torra slemhinnor i underlivet finns som vaginaltabletter, gel, vagitorier, kräm och som vaginalt inlägg i form av en silikonring. Hormonfria fuktgivande behandlingar finns som kräm, salva eller gel. Viktigt i valet av en hormonfri behandling är att den verkligen har förmåga att avge fukt till slemhinnan.

Kvinnor googlar hellre än att fråga sin läkare om torra slemhinnor

I en enkät på Doktorn.com frågade vi i redaktionen er läsare om besvär med torra slemhinnor och val av behandlingsmetod. Av de 1300 personer som svarade på enkäten angav drygt 55 procent att de sökte information om lindring av besvären via Google. Bara var femte kvinna med torra slemhinnor sökte sig i första hand till sin läkare för svar.

Av de som svarat att de hade besvär med torra slemhinnor var det cirka 27 procent som inte hade någon pågående behandling alls. Ungefär 15 procent svarade att de var positiva till östrogenbehandling och att de hade en pågående behandling. Samtidigt svarade 37 procent att skulle kunna tänka sig att använda lokal östrogenbehandling, men att de inte hade behandling just nu.

Livslång behandling för torra slemhinnor

Behandling med lokala fuktgivare eller lokalt östrogen vid torra slemhinnor i klimakteriet är en behandling som behöver fortsätta livet ut. När du slutar med behandlingen kommer besvären med torra slemhinnor tillbaka igen. Av de som svarade på enkäten var det fler än 7 av 10 läsare som inte visste att lokalt östrogen är en livslång behandling för att bibehålla fuktiga och elastiska slemhinnor.

I media görs det flitig reklam för olika typer av behandling vid torra slemhinnor i klimakteriet, och vi frågade därför er läsare vad som är viktigast när ni ska välja behandling. Det var varken pris eller varumärke som var viktigast i det här fallet. Så många som 86 procent av läsarna svarade att det viktigaste var att de fått behandlingen rekommenderad av vårdpersonal eller apotekspersonal.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: