Ange ditt sökord

Kolera förekommer oftast i länder med förorenat dricksvatten. Foto: Shutterstock

Kolera förekommer oftast i länder med förorenat dricksvatten. Foto: Shutterstock

Kolera

Annons:

Kolera orsakas av en bakterie som kan finnas i vatten och avlopp. Det är en diarrésjukdom som finns i Afrika, Asien och stora delar av Sydamerika. Smittan sprids exempelvis med förorenat vatten eller med mat som inte är ordentligt tillredd.

Det tar cirka två till tre dagar från det att man blir smittad av kolera tills att man blir sjuk. Man får vattentunna diarréer som leder till att man blir kraftigt uttorkad. I ovanliga fall kan sjukdomen leda till döden.

Allmänt om kolera

Kolera är en smittsam tarmsjukdom som man får ifrån bakterien vibro cholera. Sjukdomen kan ge våldsamma diarréer. Det farliga med kolera är att man kan bli väldigt uttorkad. Det är vätskeförlusten genom diarré som kan leda till döden. Det är enkelt att bota sjukdomen så länge man får reda på att man har den relativt fort. Det viktigaste man ska göra när man har kolera är direkt ersätta vätskeförlusten med vätskeersättning. I allvarligare fall av kolera kan tunntarmens förmåga att ta upp vatten vara helt ur funktion. Då måste man få vätskan intravenöst, dvs. direkt i blodet. Behandlar man sjukdomen i tid så är den inte farlig men behandlas den inte avlider cirka hälften av de drabbade.

Vad orsakar kolera?

Kolera orsakas av bakterien vibrio cholera. När en stor mängd av dessa bakterier kommer ner till tarmen via mat så börjar den att föröka sig och detta orsakar gifter. Det är dessa gifter som gör att den insjuknade personen inte bara får vanlig diarré utan även börjar förlora stora mängder vätska på kort tid. Uppkastningar och diarré kan orsaka en vätskebrist på en liter i timmen. Detta kan leda till en livshotande uttorkning.

Kolera hänger samman med hygien och kvaliteten på dricksvattnet. Sjukdomen förekommer framförallt i länder med osäkra system för avloppsvatten som då kan förorena dricksvatten och mat. Under 1800-talet drog stora koleraepidemier fram och i Sverige dog flera tusen människor. Tillslut insåg man sambandet med förorenat dricksvatten och sjukdom och koleran försvann.

Hur man behandlar och förebygger kolera

Efter att symtomen har uppstått är det relativt enkelt att behandla sjukdomen. Man ger den smittade vätskeersättning som består av vatten, socker och salt. Personen får dricka flera liter vätska, eftersom man så snabbt som möjligt måste återställa den normala vätskebalansen i kroppen. Om den sjuke personen har förlorat 10-15 procent av sin kroppsvätska måste man tillföra vätskeersättningen direkt i blodet, och det gör man genom dropp.

Det finns ett vaccin mot kolera. Det är i flytande form och intas oralt. Om man reser till länder där kolera förekommer kan man själv förebygga att få sjukdomen. Det viktigaste är att inte dricka kranvattnet och inte heller äta sallad eftersom den kan vara sköljd med kranvatten. Man kan dricka köpta vattenflaskor eller läsk men man ska tänka på att isen man ibland får i glaset även den kan vara gjord av kranvatten. Förutom själva vattnet är det bra att ha koll på maten och se till att den är genomstekt eller kokt samt inte heller äta någon rå fisk eller råa grönsaker.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: