Ange ditt sökord

Klåda i hårbotten är vanligt och kan för många bli mycket intensivt och besvärligt.  Foto: GettyImages

Klåda i hårbotten är vanligt och kan för många bli mycket intensivt och besvärligt. Foto: GettyImages

Klåda i hårbotten -orsak och råd

Klåda i hårbotten är ett vanligt bekymmer, och kan bero på så skilda orsaker som eksem, mjäll, torrhet, allergi och mycket mer. Läs i artikeln om orsaker, egenvård och behandling.

Annons:

Varför får jag klåda i hårbotten?

En vanlig orsak till klåda i hårbotten är atopiskt eksem som ger torr och kliande hårbotten. Mjälleksem kan också klia ibland. Allergiskt kontakteksem i hårbotten kan orsakas av hårfärgningsmedel och ibland av parfym eller konserveringsmedel.

Syns det några förändringar såsom fjällning och rodnad eller andra tecken på infektion i hårbotten? I så fall kan det vara någon hudsjukdom som bör behandlas. Psoriasis i hårbotten kan ge kliande röda utslag med silvervita plack eller beläggningar som flagar.

Om hårbotten ser helt normal ut kan klådan bero på uttorkning – kanske för täta hårtvättar eller uttorkande geler och spray.

Behandling vid klåda i hårbotten

Behandlingen är olika för olika sjukdomar som ger klåda och torr hud i hårbotten. Vid eksem finns lösning med kortison som läkare kan skriva ut på recept.  Om huden är torr bör man undvika alkoholhaltiga läkemedel som kan torka ut huden ännu mer.

Klåda och “plitor” i hårbotten är också atopiskt eksem (böjveckseksem). Det är faktiskt rätt vanligt att man får just klåda och små hårsäcksinflammationer i hårbotten vid atopiskt eksem. Detta skall behandlas som övriga eksemet, det vill säga kortisonkräm i hårbotten. Undvik lösning det svider för mycket! Ibland behövs antibiotika i tabletter för infektionen.

Vad kan jag göra själv vid klåda i hårbotten?

Sol och saltbad ger oftast förbättring även i hårbotten. Använd milt, oparfymerat schampo och undvik för tät hårtvätt, helst bara 2 ggr per vecka. Vid klåda på grund av mjäll finns särskilda schampon på apoteket, fråga apotekspersonalen om råd.

När bör jag söka läkarvård på grund av klåda i hårbotten?

Om det kliar mycket kanske du behöver litet starkare kortisonbehandling och eventuellt genomgå en test för att utesluta kontaktallergi. Vätskande sår i hårbotten är också en anledning att söka vård.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: