Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Mjäll/mjälleksem

Seborroiskt eksem (mjälleksem) är mycket vanligt. Mjälleksem hör till gruppen endogena (inifrån kommande) eksem, vilket betyder att man har en inre benägenhet att få detta eksem.

Annons:

Det som är bekymmersamt med mjälleksem är att eksemet ibland kommer tillbaka när man slutar behandla.

Behandling mjälleksem

I grundbehandlingen ingår något schampo som minskar halten jästsvamp. Man kan tvätta både hud och hårbotten med detta schampo. Vid svårare fall kan detta kombineras med en stark steroidlösning till kvällen tills utslagen är klart förbättrade eller läkta. Sedan kan man glesa ut behandlingen till varannan kväll och sedan underhållsbehandla 1-2 kvällar i veckan för att minska risken för återfall.

Sol, sommar, saltbad brukar förbättra. Det är nog ändå så att behandligen hjälper men besvären återkommer när man slutar och det kan man tyvärr ej heller råda bot mot. Mjälleksem i sig ger ej håravfall. Denna typ av eksem går ej att bota men kan behandlas till symtomfrihet.

Behandling mjäll

Använd ett mjällschampoo till exempel Ketozon eller Fungoral. Om detta inte hjälper tillräckligt så pröva att gnida in hårbotten på kvällen med 3% salisylsyreolja (finns receptfritt på apotek). Låt verka över natten och borsta igenom hårbotten ordentligt med mjuk borste på morgonen varefter du tvättar håret.

Upprepa behandlingen tills mjällen är borta.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: