Ange ditt sökord

Kallsvettningar uppkommer på grund av många olika anledningar och innebär att man svettas trots att man fryser. Foto: Shutterstock

Kallsvettningar uppkommer på grund av många olika anledningar och innebär att man svettas trots att man fryser. Foto: Shutterstock

Kallsvettning (diaforesis) – vad beror det på?

Att kallsvettas innebär att man plötsligt börjar svettas trots att kroppen är kall. Vanligtvis utlöses svettningar av en förhöjd kroppstemperatur efter exempelvis fysisk ansträngning. Kallsvettningar däremot orsakas av att det sympatiska nervsystemet har aktiverats.

Annons:

Det är normalt att svettas,  detta är kroppens eget nedkylningssystem. Man svettas ofta mer när man utövar fysiska aktiviteter, eller om det är mycket varmt. I vissa fall kan man dock svettas även när man är fysiskt inaktiv samt befinner sig i en sval miljö, något som då kallas för kallsvettning. Dessa typer av svettningar är kroppens reaktion på bland annat stress, och kallas ofta för en ”fight or flight response”. I vissa fall kan de vara ett tecken på en en skada eller på någon form av underliggande sjukdom.

Varför uppkommer kallsvettning?

Det finns många olika orsaker till kallsvettning, och även om de flesta är ofarliga så finns det vissa fall som bör tas på allvar. Allt som orsakar den så kallade ”fight or flight”-reaktionen i kroppen kan göra att kallsvettningar uppkommer. Exempel på orsaker är smärta, syrebrist, rädsla, ångest och lågt blodsocker. I de flesta fall så är tillståndet stressrelaterat, eller på annat sätt uppkommet till följd av ångest eller panik. Kvinnor i klimakteriet upplever ofta kallsvettning. Dessa är helt normala och ofarliga.

Även ett chocktillstånd i kroppen kan göra att man kallsvettas. När kroppen hamnar i chock så sker en drastisk sänkning i koldioxidhalten i blodet. Detta gör att hjärnan får mindre syre och näring, vilket i sin tur kan leda till livshotande tillstånd. I allvarliga fall så kan kallsvettning vara sammanlänkat med hjärtattacker och stroke.

Symtom vid kallsvettning

Kallsvettning innebär att man svettas, och att huden känns kall, fuktig och klibbig vid beröring. I mildare fall  kan det vara så att man upplever känslan av att svettas, utan att faktiskt kunna känna några spår av svett på huden.

Vissa svettas mer och andra svettas mindre, men det största kännetecknet är svettningskänsla i situationer då man normalt inte svettas.

Diagnos vid kallsvettning

Det går inte att diagnostisera kallsvettning i sig, då kallsvett egentligen är ett symtom på någonting annat. Istället kan en läkare göra en bedömning utifrån de obehag som upplevs, för att avgöra om fler åtgärder behövs tas.

Tester kommer då att göras för att utesluta de sjukdomar och åkommor som kan orsaka kallsvettning, och en läkare kommer att ta hänsyn till tidigare sjukdoms- och skadehistorik.

Behandling av kallsvettning

Det går heller inte att behandla själva kallsvetten, då det endast är en yttring av ett annat problem.

För att bli av med problemen så måste orsaken först hittas, och därefter behandlas den direkt.

Övrigt om kallsvettning

Det är viktigt att uppsöka en vårdcentral om man känner sig orolig, eller om man plötsligt börjar uppleva kallsvettningar till synes utan anledning. Försök att identifiera när kallsvettningarna kommer, och om de uppkommer i samband med någon speciell typ av aktivitet. Detta kan hjälpa läkaren att snabbare hitta orsaken till svettningarna.

Om man är osäker på var man ska vända sig så kan man alltid kontakta sjukvårdsupplysningen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: