Ange ditt sökord

Orsaker till impotens kan vara stress, prestationsångest och oro. Foto: Shutterstock

Orsaker till impotens kan vara stress, prestationsångest och oro. Foto: Shutterstock

Impotens – det finns behandling

Impotens (erektionsproblem) är oftast enkelt att behandla eftersom 80% av de som drabbats har fysiska orsaker. Har man haft impotens en period har oftast förhållandet påverkats, vilket också är viktigt att tänka på när man behandlar impotensproblem.

Annons:

Impotens har inte bara med penis att göra. Sex kräver stimulans både lokalt och via andra sinnen. En erektion börjar i hjärnan, där en blick, en beröring, en doft eller ett minne stimulerar särskilda nervbanor, som gör att blodkärlen i penis slappnar av och vidgas vilket gör att blodflödet till penis ökar kraftigt. Penis får erektion. För den som drabbats av impotens kan svårigheter att få erektion leda till att han drar sig undan sexlivet helt, av rädsla för att misslyckas. Man hamnar lätt i en ond cirkel.

Symtom på impotens

Män i alla åldrar kan drabbas men det är vanligare för äldre män. 40% av alla 40 åringar och 70% av alla över 75 år är drabbade. De vanligaste symtomen är:

  • Penis är inte hård tillräckligt länge för att genomföra ett samlag.
  • Erektionen är inte lika hård som tidigare.
  • Penis reser sig inte lika rakt upp.
  • Erektionen uteblir helt.

Kärlproblem kan ligga bakom impotens

Orsaker till impotens kan vara stress, prestationsångest, oro, rökning, alkohol men också många gånger en bakomliggande sjukdom. Män med diabetes har en fyra gånger ökad risk för att drabbas av impotens än genomsnittsmannan. Det finns också studier som visar att män med impotens ofta har problem med högt blodtryck, högt kolesterol och andra riskfaktorer för kärlsjukdom. Både diabetes och hjärt- kärlsjukdom kan leda till att blodkärlen i penis skadas vilket ökar risken för impotens. Impotens kan vara en tidig varningssignal för såväl diabetes som problem med hjärta och kärl.

Samsjuklighet mellan impotens och godartad prostataförstoring (BPH)

50 % av män med impotensproblem över 50 år kan även drabbas av godartad prostataförstoring (BPH). Av okänd anledning drabbas prostatan av tillväxt och ny prostatavävnad bil­das mitt i prostatakörteln där också urinröret passerar. När prostatakörteln blir större kan den orsaka så kallad urinträngning, som gör det svårare att kissa eftersom urinröret kläms åt.

Män som drabbas av godartad prostataförstoring har som regel inte ont. Några yttre symtom som svullnader eller förhårdnader märks inte heller. Däremot är det vanligt att urinstrålen blir svagare och att det krävs större kraft för att tömma blåsan. Andra vanliga symtom är avbrott i urinstrålen, efterdropp och en känsla av att blåsan inte töms. Den som drabbats behöver kissa oftare och känner många gånger trängningar nattetid. På senare tid finns det möjligheter att behandla båda tillstånden med en daglig låg dos av ett erektionsläkemedel som har lång halveringstid. Om du upplever några av dessa symtom, gå till din läkare för att undersöka om du har BPH. 

Behandling av impotens

Behandling kan bestå av sexualrådgivning, läkemedel, implantat och kärlkirurgi i penis. Det är viktigt att undersöka hela patienten efter andra bakomliggande sjukdomar.

Den vanligaste behandlingen är med tabletter. Eftersom läkemedlen verkar olika länge, allt ifrån en kontinuerlig behandling till några timmar, brukar läkarna diskutera med patienten för att sedan rekommendera ett specifikt läkemedel. Läkemedlen som ges i tablettform fungerar genom att muskulaturen runt svällkropparna i penis blir avslappnad. Då muskulaturen slappnar av möjliggörs vidgning av hålrummet i svällkroppen och penis kan därmed fyllas med blod och en naturlig erektion uppnås. Att tabletterna verkar i ett visst antal timmar innebär inte att man har oavbruten erektion under dessa timmar, vilket är en vanlig missuppfattning. Andra vanliga missuppfattningar är att man får ökad sexlust eller ökar möjligheten till att få flera erektioner efter varandra. Sexlusten är precis som vanligt och erektionsförmågan kan återgå till ungefär den nivå man hade innan man fick problem. Tabletterna ger en möjlighet att få erektion vid sexuell upphetsning. Om man inte är upphetsad händer ingenting när man har tagit en tablett.

När erektionen fungerar igen

För de flesta män är det en stor lättnad när erektionen fungerar igen, men det kan också väcka frågor hos partnern. Hur går det när vi ska börja vara tillsammans igen efter så lång tid? Det är viktigt att närma sig varandra i en takt som båda tycker är ok. Hur lång tid den här processen tar är individuell. Vissa par kanske behöver en månad på sig för att bägge ska komma i rätt stämning. För andra kanske det räcker med en dag.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: