Ange ditt sökord

Var tredje kvinna i fertil ålder har besvär med bakteriell vaginos. Foto: Shutterstock

Var tredje kvinna i fertil ålder har besvär med bakteriell vaginos. Foto: Shutterstock

Illaluktande flytning – är det bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar hos kvinnor. Många upplever att det påverkar det sociala livet, att de är oroliga att andra ska märka det, och många kan också bli oroliga över att det är någon allvarlig sjukdom i underlivet.

Annons:

Det är vanligt att ha besvär med bakteriell vaginos, och i de flesta fall ofarligt, men kan upplevas väldigt jobbigt. Bakteriell vaginos räknas inte som en sexuellt överförd infektion, men många kvinnor upplever att de har lättare att få bakteriell vaginos efter samlag, särskilt vid nya relationer.

Vad är bakteriell vaginos?

Den normala bakteriefloran i slidan består framför allt av olika typer av mjölksyrebakterier, så kallade laktobaciller. Därutöver finns mindre mängder av andra typer av bakterier, som hålls i lagom mängd av att laktobacillerna skyddar mot infektioner. Laktobacillerna bildar mjölksyra och små mängder väteperoxid, vilket gör att miljön i slidan är sur och det begränsar andra bakteriers tillväxt. Ett normalt pH i slidan ska ligga under 4,5.

Om laktobacillerna trängs undan, eller försvinner, kan andra bakterier öka i mängd, och dessa bakterier bildar illaluktande ämnen.

Symtom vid bakteriell vaginos

Typiska symtom vid bakteriell vaginos är en riklig flytning som är vit eller gråaktig i färgen, och som kan ha lite skummande konsistens. Flytningen luktar också illa, och många upplever att lukten påminner om fisklukt. Det kan också svida eller kännas obehagligt i slemhinnan i slidan och i vulva (på blygdläppar, i mellangården och vid klitoris) och ibland kan det även klia litet.

Orsaker till bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos uppstår när laktobacillerna trängts undan eller blivit för få, och en vanlig orsak till detta är att man tvättat underlivet med tvål. Antibiotikakurer kan också påverka bakteriefloran i slidan negativt. Att ha alltför täta och tajta kläder, eller att alltid gå med binda eller trosskydd gör också att det blir för varmt och tätt och att andra bakterier än de goda laktobacillerna frodas.

Många beskriver att de upplever att de har lättare att få BV efter ett samlag. Surhetsgraden i slidan och bakteriefloran kan påverkas, särskilt om mannen får utlösning. Sperman är nämligen alkalisk, och höjer pH i slidan. För de som ofta får BV kan det därför under en tid vara en bra idé att använda kondom vid samlag.

Det är också vanligt att få bakteriell vaginos direkt efter menstruation.

Varför dröjer så många med att söka hjälp för sina illaluktande flytningar?

Trots att det kan upplevas så jobbigt med bakteriell vaginos är det ändå många kvinnor som inte söker hjälp. En svensk studie visade att kvinnor i genomsnitt väntade elva månader med att söka hjälp för sina besvär med flytningar. Riktigt vad det beror på vet man inte, men kan möjligen bero på att många upplever det genant att ta upp besvär med flytningar med sin läkare, eller tycker det känns obehagligt att bli gynundersökt. Många tror också att lukten beror på dålig intimhygien och börjar tvätta underlivet ännu oftare, vilket bara försämrar miljön i slidan ytterligare.

Finns det risker med bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos räknas inte som en infektion, eftersom det inte är bakterier utifrån som orsakat problemen, utan kroppens egen bakterieflora som hamnat i obalans.  I de allra flesta fall är BV helt ofarligt, om än väldigt besvärligt. Men det finns några tillfällen då det kan finnas risker med att ha en obehandlad BV. Under graviditet kan BV öka risken för att fosterhinnorna ska brista i förtid och att vattnet går för tidigt. BV kan också öka risken för att få en infektion i livmodern efter spiralinsättning eller operationer i livmodern.

Hur ställs diagnosen bakteriell vaginos?

Diagnosen ställs vid en gynekologisk undersökning, där man för att få diagnosen BV ska ha minst tre av följande kriterier:

  • Grå-gul, skummande flytning
  • pH (surhetsgrad) i slidsekretet >4,5
  • Positivt snifftest (när man droppar kaliumhydroxid i flytningen framträder den typiska fisklukten tydligare)
  • Förekomst av så kallade clue cells vid undersökning av flytningen i mikroskop. Clue cells är celler från slidväggen som är täckta av en typ av bakterier som kallas kocker. Cellerna ser ut att vara alldeles prickiga av bakterier.

Det finns nu också test som man kan köpa via apotek där man själv kan ta ett test från flytningen och skicka in för analys.

Egenvård är god vulvavård

För att minska risken att få bakteriell vaginos är det viktigt att ta hand om sitt underliv på ett bra sätt. Undvik tvål, duschkräm och parfymerade produkter i underlivet. Tvätta bara med ljummet vatten, eller möjligen med en parfymfri olja om du har besvär med torr hud eller slemhinna. Badda torrt, gnugga inte! Försök att ha luftiga kläder, och sov utan trosor på natten så att underlivet får luftas. Undvik att bära binda, trosskydd eller tampong när du inte har menstruation. Trosor ska helst vara i bomullsmaterial.

Laktobaciller kan skydda mot bakteriell vaginos

För att laktobacillerna ska trivas i slidan behövs östrogen, och därför kan det vara lättare att få bakteriell vaginos i samband med klimakteriet när östrogennivåerna sjunker. Laktobaciller trivs också bättre när underlivet får luftas, och när behåringen i underlivet får vara kvar. Behåringen fungerar som en luftspalt mellan hud och kläder, och det är gynnsamt för en normal bakterieflora.

Laktobaciller kan vi också få i oss via kosten, men det är en lång väg från att vi får i oss dem i maten och innan de når slidan. Mat som är rik på laktobaciller är till exempel yoghurt med levande yoghurtkultur, som till exempel kefir. Även syrade grönsaker är rikt på laktobaciller. Ska de goda bakterierna trivas och överleva i vår tarm behöver vi också äta fiberrik mat.

Laktobacillerna vandrar sedan i vår tarm, och under vägen förändras några av dem genetiskt så att de ska trivas i den sura miljön i slidan. När de laktobacillerna till slut når slutet på tarmen vandrar de från ändtarmsöppningen till slidmynningen och in i slidan för att hjälpa oss med vårt vaginala immunförsvar. Även här är det viktigt med att låta behåringen i underlivet få vara kvar, för bakterierna använder hårstråna att klättra på.

Laktobaciller kan också tillföras slidan via kapslar, tamponger eller geler som säljs på apoteket. De laktobacillerna är dock inte genetiskt omformade för att trivas i slidan och överlever bara ett par dagar i den sura miljön. Det finns inga studier som har kunnat visa att man kan behandla en BV genom vaginala laktobaciller. Däremot kan man efter behandlad BV ha en mindre risk att få tillbaka besvären om man använder en kur med vaginala laktobaciller.

Hur får jag hjälp med bakteriell vaginos?

Du kan få hjälp med behandling via vårdcentral, ungdomsmottagning eller gynekologmottagning, och då är den vanligaste behandlingen antibiotika eller receptbelagt läkemedel som är antiseptiskt, dvs bakteriedödande genom att slå sönder bakterieväggarna.

Tyvärr kan antibiotikabehandling påverka individens egna naturliga bakteriella försvar. Förutom att slå ut de sjukdomsalstrande bakterier som man vill behandla, slås även de nyttiga laktobacillerna ut. Detta leder till ytterligare obalans i slidans bakterieflora vilket kan leda till en svampinfektion i slidan med klåda, sveda och ytterligare flytningar som följd.

Du kan prova att behandla med något receptfritt preparat som finns på apoteket. Det finns produkter som hjälper till att sänka pH i slidan eller bryter upp det lager av bakterier som klär slidslemhinnan. Fördelen med att testa en receptfri behandling kan ju vara att du kan få lindring snabbt, utan att behöva vänta på att få en läkartid.

Om du inte blir bra direkt efter en behandling med receptfritt preparat är det dock viktigt att du söker vård på vårdcentral, ungdomsmottagning eller gynekologmottagning, för då kan du behöva behandling med antibiotika, och kanske också behöva ta prover för att se att det inte är någon sexuellt överförd infektion eller någon annan gynekologisk sjukdom.

 

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: