Ange ditt sökord

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irriation och värmekänsla. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irriation och värmekänsla. Foto: Shutterstock

Hörselgångsinflammation (extern otit) – symtom och behandling

Att det kliar lite i örat har alla säkert varit med om någon gång. Men irriterande klåda och kanske till och med smärta från hörselgången kan faktiskt vara tecken på en inflammation.

Annons:

En hörselgångsinflammation är en inflammation som kan orsakas av eksem eller infektion i hörselgången. Sjukdomen börjar vanligtvis som ett eksem i hörselgången. Eksemet svullnar upp och det bildas en inflammation. Det är vanligt att den här typen av sjukdom uppstår när det är varmt och fuktigt, därför förekommer det oftare under sommartid.

Symtom vid hörselgångsinflammation

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irritation och värmekänsla. Värken kan förvärras när du ligger ner och ibland kommer det även flytningar från örat.

Symtom vid hörselgångsinflammation

 • Klåda i örat.
 • Svullnad/ömmar.
 • Smärta.
 • Tillfälligt nedsatt hörsel (ofta i samband med bad eller dusch).
 • Grumlig eller tjock illaluktande vätska som rinner ur örat (mer sällan förekommande).

Hörselgångseksem går ofta över av sig självt och det finns receptfria läkemedel på apotek. Hörselgångseksem kan i vissa fall leda till en infektion i hörselgången, något som kan vara mycket smärtsamt och även ge feber. Infektionen kan även spridas till ytterörat som blir rött, svullet, varmt och ömt, det kan även huden runt örat bli. I dessa fall bör du kontakta din vårdmottagning, det gäller även om besvären inte går över

Att diagnostisera hörselgångsinflammation – skillnad på hörselgångsinflammation, öroninflammation och vaxpropp

När du besöker läkaren kommer man använda ett otoskop eller öronmikroskop för att undersöka och titta in i örat. Något av dessa två verktyg hjälper läkaren att se hur inflammerad hörselgången är. Prover från örat (eller hörselgången – vilket som blir bäst) kan ibland vara nödvändigt för att fastställa bakomliggande orsak. Vanligtvis omhändertas denna åkomma på vårdcentralen. Vid utebliven effekt eller svårare fall kan besök hos öron-näsa-hals specialist behövas.

Det är bra att veta skillnaden mellan hörselgångsinflammation, öroninflammation och vaxpropp i örat så att man kan behandla på rätt sätt. Dessa tre är snarlika i symtom och det är de små skillnaderna som nedsatt hörsel eller ömhet och smärta i hörselgången eller örat som kan skvallra om att det kanske är mer än bara besvär med öronvax.

Smärtade vaxpropp För mycket produktion av öronvax, trånga hörselgångar, att du är där och petar, dammiga och smutsiga arbetsmiljöer eller användning av exempelvis hörapparater eller öronproppar kan leda till att det uppstår vaxpropp. Vanliga symtom är då nedsatt hörsel, känsla av lock för örat och ibland även smärta, yrsel och hosta. Upplever du besvär ska du behandla direkt och undvika att peta i örat. Vaxproppar kan vara smärtsamt men det finns receptfri behandling på apotek.

Öroninflammation Ofta förekommande hos barn, inte sällan tillsammans med förkylning, förekommer ibland även hos vuxna. Öroninflammation innebär att det bildas var i mellanörat och trumhinnan blir röd, tjock, kan bukta utåt och röra sig sämre. Öroninflammation gör ont och oftast gör det mest ont när man ligger ner då trycket i mellanöret ökar. Såväl barn som vuxna kan uppleva försämrad hörsel under pågående inflammation, man kan även få feber vilket är mest vanligt hos barn under ett år. Ibland kan trumhinnan spricka vilket kan göra väldigt ont, däremot brukar smärtan minska snabbt efteråt. Om trumhinnan spricker brukar det rinna ut var i hörselgången. Även om det låter dramatiskt läker trumhinnan ofta ihop av sig själv utan några bestående men, däremot bör man alltid uppska vård om trumhinnan spruckit då inflammationen ofta är kraftig och behöver behandlas med läkemedel.

Behandling av hörselgångsinflammation

Det finns både receptbelagda och receptfria behandlingar att tillgå om du drabbas av hörselgångsinflammation. Om du har kontakt med läkare är det alltid viktigt att förklara hur just du upplever dina besvär vilket kan hjälpa när man ställer diagnos.

 • Antiinflammatorisk lösning som droppas direkt i hörselgången, och syftar att minska svullnad och klåda.
 • Antibiotika.
 • Receptfri behandling (örondroppar utan antibiotika)
 • Receptfri öronspray
Det är bra att känna till de olika typerna av öronbesvär och rådfråga vården vad det kan röra sig om då det skiljer sig hur man behandlar och med vad. Det finns även olika varianter av hörselgångsinflammation och de olika behandlingsalternativen är anpassade efter de symtom du har.

Hörselgångsinflammation ofta ofarlig

En hörselgångsinflammation är ofarlig men kan däremot vara väldigt besvärlig och irriterande pga klådan och svullnaden som kan ge smärta. Såväl barn som vuxna kan drabbas. Försök håll örat torrt och undvik fukt om det är så att du märker av irritation eller eksem i örat på dig själv eller ditt barn. Det kan vara förebyggande och eventuellt går eksemet tillbaka och du slipper drabbas av hörselgångsinflammation. Inledningsvis kan du prata med personal på apotek för att höra dig för om vilken behandling som är rätt för dig och fFörvärras besvären, eller om de inte går över, ska du kontakta vården.

Öronvax däremot är fullt normalt och viktigt för att örat naturligt ska hållas rent. Öronvax som inte orsakar problem ska man låta vara. Däremot kan du tänka på det följande:

 • Undvik rengöra öronen i onödan.
 • Använd inte bomullspinnar eller andra föremål i öronen.
 • Om egenhjälp inte fungerar, ta symtomen på allvar och fråga om råd.
 • Rengör hörapparater, hörlurar och andra hjälpmedel enligt rekommendation från tillverkare.

Annons:

Källor:

1177.se, Skånes universitetssjukhus

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: