Ange ditt sökord

Vid hälsprickor kan det hjälpa att smörja in fötterna regelbundet med mjukgörande. Foto: Getty Images

Vid hälsprickor kan det hjälpa att smörja in fötterna regelbundet med mjukgörande. Foto: Getty Images

Förhårdnader på tår kan uppstå vid återkommande tryck. Foto: Getty Images

Förhårdnader på tår kan uppstå vid återkommande tryck. Foto: Getty Images

 Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Förhårdnader, liktornar och hälsprickor – förebygg och behandla dina fotbesvär

Förhårdnader och liktornar är vanliga hudproblem/fotbesvär som uppstår när huden utsätts för långvarigt tryck eller friktion. Hälsprickor uppstår vanligtvis när huden blir extremt torr och tjock, vilket leder till att det yttersta hudlagret spricker av sig själv. Det finns dock sätt att förebygga besvären och minska risken att behöva söka vård.

Annons:

Förhårdnader och liktornar – smärtsamma besvär

Hårda ytor och sprickor på fötter och händer kan leda till obehag och smärta. Om du har haft en förhårdnad under en längre tid kan det resultera i bildandet av en liktorn. En liktorn uppstår när en förhårdnad utsätts för långvarig belastning och nötning, vilket gör att den pressas in i huden, vilket i sin tur kan orsaka smärta. Både förhårdnader och liktornar kan uppstå på olika områden av foten, inklusive ovansidan, trampdynan eller mellan tårna.

Vanliga orsaker till förhårdnader och liktornar

 1. Illasittande skor: Skor som är för trånga eller inte passar korrekt kan skapa tryckpunkter på fötterna och leda till förhårdnader och liktornar.
 2. Långvarig stående: Om du står upp under långa perioder utan möjlighet till avlastning, som exempelvis yrken som kräver mycket stående, kan detta öka risken för att utveckla förhårdnader och liktornar.
 3. Fuktiga fötter: Fuktiga fötter, antingen på grund av svettning eller att de är blöta under lång tid, kan öka risken för att huden blir mjuk och mer mottaglig för tryck och friktion.
 4. Felställning i foten: Vissa människor kan ha en felställning i foten, vilket kan leda till ökat tryck på vissa områden och därmed öka risken för förhårdnader och liktornar.

Mycket torr hud och hälsprickor

Hälsprickor är ett vanligt problem som kan vara smärtsamt och besvärligt. Dessa sprickor uppstår vanligtvis när huden blir extremt torr och tjock, vilket leder till att det yttersta hudlagret spricker av sig själv. Sprickorna kan vara smärtsamma och orsaka obehag, sveda eller klåda, särskilt när de blir djupa eller inflammerade.

Ta hand om din hud – förebygg och behandla

Genom att ta hand om dina fötter; använda fotvänliga skor och vid behov fila försiktigt och regelbundet smörja in dem, kan du förebygga förhårdnader, liktornar och hälsprickor. Här är fotterapeuten Monica Lindholms bästa tips:

 1. Använd bra skor: Undvik trånga eller illasittande skor och välj i stället skor som ger tillräckligt med utrymme och stöd för dina fötter.
 2. Lindra och avlasta: Använd avlastande produkter som ringformade plåster eller filtringar för att minska trycket på det drabbade området. Det finns att köpa på apotek. Speciella skoinlägg kan också hjälpa till att jämna ut belastningen på foten.
 3. Mjuka upp huden: Grunden till välmående fötter är att hålla dem rena och fräscha. Använd regelbundet fotbadsalt eller badolja i vattnet, fila sedan fötterna mjukt och försiktigt om du har förhårdnader (om sprickor redan finns fila i dess riktning) och applicera en mjukgörande kräm. Detta minskar den torra hudens tjocklek och minskar då risken för att den ska spricka. Det är bra med en salva/kräm som innehåller karbamid, som har vattenbindande egenskaper och är fuktighetsbevarande. Det finns på apotek.
 4. Reparera och återfukta: Smörj in huden regelbundet med fet och mjukgörande salva eller kräm. Detta hjälper till att behålla hudens fuktighet och förhindra att den torkar ut. Du kan använda dessa produkter flera gånger om dagen.
 5. Punktbehandla: På apotek finns olika produkter som kan punktbehandla olika fotbesvär såsom olika plåster som lindrar och avlastar, lösningar som underlättar läkning av sprickor, och salvor som bedövar huden där det gör ont.

När ska du söka vård?

I de allra flesta fall kan du hantera självsprickor på egen hand med hjälp av förebyggande åtgärder och produkter på apotek. Om besvären är svåra, långvariga eller återkommande är det klokt att kontakta en vårdgivare eller fotterapeut för professionell hjälp, som exempelvis i dessa situationer:

 • Om du har diabetes: Personer med diabetes bör vara extra försiktiga med självsprickor eftersom de kan ta längre tid att läka och öka risken för infektion. Om man har diabetes är det viktigt att kontrollera sina fötter regelbundet (helst varje dag) och vara uppmärksam på förändringar som till exempel rodnader eller sår. Man bör vara noga med val av skor. Kontakta din vårdcentral om du har diabetes och utvecklar självsprickor.
 • Om självsprickorna blir värre: Om dina självsprickor försämras trots egenvårdsbehandling, bör du rådfråga en vårdgivare.
 • Vid tecken på infektion: Om självsprickorna blir röda, vätskar sig, eller om du upplever ökad smärta, feber eller allmän sjukdomskänsla, kan det indikera en infektion och du bör söka medicinsk hjälp.

Genom att följa råden om rätt skor, avlastning och att regelbundet vårda dina fötter med fotbad, eventuellt filning och insmörjning, kan du minska risken för att utveckla fotbesvär och hantera dem effektivt om de uppstår.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: