Ange ditt sökord

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad. Foto: Shutterstock

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad. Foto: Shutterstock

Endometrios

Kraftiga menssmärtor, rikliga blödningar, ordentligt ont vid toalettbesök och även en djup smärta vid samlag – det är verkligheten för många kvinnor som lider av endometrios. En relativt okänd men vanlig sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna.

Annons:

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan (endometrium) växer utanför livmodern. Små partiklar av kvinnans livmoder hamnar fel och börjar växa till. Vanligt är att det fäster på bukväggen, äggstockarna, urinblåsan eller tarmen.

– Att slemhinnan börja växa utanför livmodern beror på att kvinnans mensblod blöder ut till bukhålan via äggledarna istället för som normalt via livmoderhalsen ut till slidan. Små fragment av livmoderslemhinna följer med blodet och kan fästa på bukhinnan eller äggstockarna och växa till. Ju rikligare mens desto större risk för endometrios, säger Matts Olovsson, överläkare vid Endometrioscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Endometrios yttrar sig olika och symtomen kan variera. Några kvinnor kan vara helt utan symtom men de allra flesta har problem med smärtor som hänger ihop med menstruationscykeln. Vanligtvis har man till en början besvär vid mens, sedan även vid ägglossning. Många kvinnor upplever också samlagssmärtor, djupa buksmärtor och ibland även smärtor från ändtarmen. Om problemen får pågå under lång tid så blir smärtorna ibland kroniska.
 
– Att ha så ont att man tvingas stanna hemma från arbetet är inte en normal menssmärta när vardagslivet och livskvaliteten påverkas, därför är det viktigt att söka hjälp så att man får rätt diagnos och rätt behandling.

Viktigt med rätt diagnos

I genomsnitt tar det ungefär 8 år från det man börjar söka för sina besvär innan rätt diagnos ställs. Många får höra att smärtorna de har beror på urinvägsinfektion eller IBS (orolig tarm). Kvinnorna upplever att de är missförstådda eftersom de inte får den hjälp som de behöver.

För att ställa diagnos utgår man ifrån kvinnans egen berättelse om sina symtom. Det kan till exempel vara svåra smärtor vid mens och djup samlagssmärta. Andra vanliga symtom vid endometrios är smärtor vid ägglossning, från urinblåsan eller ändtarmen, besvär liknande de vid urinvägsinfektion och smärtutstrålning mot rygg, ben eller underliv.

– En noggrann gynekologisk undersökning som inkluderar en vaginal ultraljudsundersökning ska göras på alla där man misstänker endometrios. Som regel kan behandling påbörjas efter detta, om det är sannolikt att hon har endometrios. För att vara säker på diagnosen måste man se endometrios i samband med en titthålsoperation eller att buken öppnas. För att vara riktigt säker på diagnosen bör man ta en provbit som vid mikroskopisk undersökning visar sig vara endometrios. Men titthålsoperation görs som regel endast om olika behandlingsförsök misslyckas eller om det är uppenbart att endometrioshärdar behöver tas bort.

Rätt behandling kan hjälpa

Dessvärre finns ännu inget sätt att bota endometrios. Men man kan som regel hålla sjukdomen under kontroll och lindra smärtorna. Den vanligaste behandlingen vid endometrios är någon form av smärtlindring och hormonbehandling som p-piller, gulekroppshormon eller hormonspiral. Vid svårare fall kan kirurgi bli aktuellt.

– Det är mycket viktigt att behandla så att inte smärtan blir kronisk. Med behandling i tid ökar man sannolikt också chansen att bevara fertiliteten. Ofrivillig barnlöshet är vanligare bland kvinnor som lider av endometrios. Cirka hälften har svårt att bli gravida och måste ta hjälp av IVF.

Hela livet påverkas

Att ha endometrios påverkar livet på många sätt. De svåra smärtorna gör att man kanske måste vara borta från arbetet flera dagar per månad, vilket påverkar ekonomin. De ständiga smärtorna påverkar även allmäntillståndet, man blir trött och tappar geisten. Även samlivet kan få sig en törn eller inte fungera alls då smärtor vid samlag är vanligt. Får sjukdomen pågå finns risken att smärtan blir kronisk och möjligheten att bli gravid minskar.

– Uppskattningsvis 40 000 kvinnor i Sverige behöver medicinsk och/eller kirurgisk behandling av sin endometrios. Ingen behandling är bättre än den andra, utan man behöver som regel testa sig fram till något som passar just den individen. Det som styr valet av behandling är ofta de biverkningar som är förknippade med smärtbehandling och hormonbehandling. De flesta som får en bra behandling blir bra eller bättre. Tyvärr finns fall där inget hjälper och då bör man via smärtrehabiliteringskliniker få optimal hjälp med smärtbehandlingen och med strategier för hur man ska kunna leva ett bra liv trots smärtorna.

Om att Söka hjälp


Kvinnor som har symtom som skulle kunna bero på endometrios bör i första hand kontakta en gynekolog och berätta om sina besvär. Man kan också höra av sig till endometrioscentrum i Uppsala för rådgivning och eventuellt boka in ett läkarbesök. Beroende på var i landet man bor kan det ibland behövas remiss för att kunna få ett läkarbesök på endometrioscentrum.

– Har man besvär som skulle kunna bero på endometrios så bör behandlingsförsök göras. Kvinnor med känd avancerad endometrios eller där behandling inte fungerar bra bör erbjudas möjlighet till bedömning av endometriosspecialist och de med avancerad endometrios som skall opereras bör genomgå kirurgi på endometrioscentrum, avslutar Matts Olovsson.

Läs mer på:

Endometrioscentrum >> 

Endometriosföreningen >> 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Internationella mensdagen 28 maj: Mens är blodigt allvar för flickor
28 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Internationella mensdagen 28 maj: Mens är blodigt allvar för flickor

Idag på internationella mensdagen uppmärksammar Plan In...

Klåda i underlivet
3 april, 2020 Kvinnans hälsa

Klåda i underlivet

Sveda, klåda och irritation i underlivet är nog så besv...

Urinvägsinfektion (UVI) – symtom, orsak och behandling vid blåskatarr
1 april, 2020 Kvinnans hälsa

Urinvägsinfektion (UVI) – symtom, orsak och behandling vid blåskatarr

Urinvägsinfektion eller blåskatarr beror på en infektio...

Annons:
Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!
15 juni, 2020 Kvinnans hälsa

Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!

Att träning är bra för hälsan kan många skriva under på...

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka
28 maj, 2020 Hjärta & Kärl

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukd...

Stor ökning av antalet unga med könsdysfori
11 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Stor ökning av antalet unga med könsdysfori

Att diagnosen könsdysfori har ökat med 1500 procent, ka...

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande
5 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande

För att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga bör ...

Låt inte ältandet ta över
29 april, 2020 Depression & Ångest

Låt inte ältandet ta över

Om man återkommer till samma grubblerier om och om igen...

Annons:
Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?
21 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?

Ta del av listan över vilka personer som bedöms löpa st...

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet

Att mobbning skulle vara en del av uppväxten är en före...

Organdonation: Rädda liv – låt omvärlden få veta din inställning
15 april, 2020 Barn & Graviditet

Organdonation: Rädda liv – låt omvärlden få veta din inställning

Det behövs fler organdonatorer i Sverige för trots en ö...

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror

Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten