Ange ditt sökord

Parfym är en av de vanligaste dofterna att vara överkänslig mot. Foto: Shutterstock

Parfym är en av de vanligaste dofterna att vara överkänslig mot. Foto: Shutterstock

Doftöverkänslighet – symtom, orsaker och behandling

Doftöverkänslighet innebär att du reagerar kraftigt på vissa dofter. Reaktionerna uppstår eftersom nerverna i luftvägarna och ögonen är mer känsliga för dem. De sensoriska nerverna som skickar information till hjärnan trots vara mer mottagliga för vissa intryck, vilket leder till besvär hos de med doftöverkänslighet.

Annons:

Doftöverkänslighet är mycket vanligt, och det uppskattas att ungefär en tredjedel av alla vuxna i Sverige på något sätt har besvär av dofter och kemikalier. För vissa uppstår överkänsligheten under livet utan en klar orsak, och för andra finns den där från början. De underliggande orsakerna är sällan tydliga, men en del menar att det börjar i samband med en förkylning.

Inom vården brukar doftöverkänslighet och andra liknande reaktioner kallas för sensorisk hyperreaktivitet (SHR).

Symtom på doftöverkänslighet

Några typiska tecken på doftöverkänslighet vid kontakt med en viss doft eller kemikalie är:

 • Hosta
 • Tung andning
 • Heshet
 • Klåda i halsen
 • Nysningar
 • Nästäppa
 • Vattnig snuva
 • Kliande och rinnande ögon

Ibland kan överkänsligheten också leda till huvudvärk, trötthet och yrsel. Oro och ångest kan förstärka symtomen. Även fysisk ansträning och kallt väder kan utlösa eller förvärra överkänsligheten. Besvären kan likna både allergi och astma, och det är bra att söka vård för att utreda vad de beror på om de påverkar vardagen negativt.

Vilka dofter kan orsaka reaktioner?

Parfym och miljöer med mycket parfym och andra lukter (t ex butiker) är den vanligaste orsaken till doftöverkänslighet.

Några andra vanliga orsaker är:

 • Målarfärg
 • Lösningsmedel
 • Rengöringsmedel
 • Tobaksrök
 • Avgaser
 • Mögel
 • Doftande blommor

Många av de som har doftöverkänslighet reagerar redan på små mängder av det irriterande ämnet. Därför kan en stor exponering, t ex en butik full av parfym, leda till kraftiga symtom och stor oro.

Det är viktigt att problemen tas på allvar av omgivningen. Undersökningar har visat att en del tycker att doftöverkänslighet bara är ett psykiskt besvär, men det är bevisat att de som lider av det har fysiska symtom som blir utlösta av de retande ämnena. Däremot kan doftöverkänslighet också vara en del av psykiska diagnoser, t ex inom autismspektrumet.

Varför uppstår doftöverkänslighet?

Orsakerna till doftöverkänslighet är oklara. Vi vet inte om överkänslighet är ärftligt, och det är också svårt att ta reda på om det blivit vanligare. Troligen har mängden retande ämnen i vardagen ökat, vilket leder till att fler upplever besvär. Många material i vår vardag innehåller kemikalier som kan utlösa reaktioner, och det är svårt att undvika dem helt och hållet.

Doftöverkänslighet och allergi

Doftöverkänslighet är inte detsamma som allergi. Vid allergi reagerar immunförsvaret på allergener (ämnen du är allergisk mot). Du kan inte se om du har en överkänslighet genom ett allergitest, men däremot kan det vara bra att utesluta allergi som orsak till dina besvär. Däremot utesluter inte allergi eller överkänslighet den andra sjukdomen; det är möjligt att ha båda diagnoserna på samma gång.

Behandling av doftöverkänslighet

Dessvärre finns det ingen behandling mot doftöverkänslighet. Snarare handlar det om att undvika de faktorer som utlöser reaktionerna. Det är bra att informera personer i din omgivning om vad du är överkänslig mot. Att vistas i naturen och få i dig ren luft är ett annat bra sätt att lindra besvären.

Vid kraftiga besvär kan du behöva anpassa din arbetsmiljö så att du inte överhuvudtaget riskerar att komma i kontakt med dofter och kemikalier.

När bör du söka vård?

Om dofter och kemikalier orsakar besvär som påverkar vardagen bör du söka vård för att få rätt hjälp. Det är bra att utesluta andra sjukdomar som möjliga orsaker och få hjälp med din överkänslighet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: