Ange ditt sökord

I fall av diarré hos barn under 3 år, särskilt om det finns andra symptom som feber, är det rekommenderat att rådfråga din läkare. Foto: Shutterstock

I fall av diarré hos barn under 3 år, särskilt om det finns andra symptom som feber, är det rekommenderat att rådfråga din läkare. Foto: Shutterstock

Man brukar säga att man drabbats av diarré om man har ett ökat antal avföringar per dygn (fler än tre avföringar) och om denna är lös eller vattnig. Foto: Shutterstock

Man brukar säga att man drabbats av diarré om man har ett ökat antal avföringar per dygn (fler än tre avföringar) och om denna är lös eller vattnig. Foto: Shutterstock

Diarré och kräkningar kan leda till uttorkning. För vuxna räcker det normalt med att dricka vatten, men man kan även dricka exempelvis fruktjuice eller soppa. Foto: Shutterstock

Diarré och kräkningar kan leda till uttorkning. För vuxna räcker det normalt med att dricka vatten, men man kan även dricka exempelvis fruktjuice eller soppa. Foto: Shutterstock

Diarré – så förebygger och behandlar du akut diarré

De flesta människor får diarré då och då. Även om det oftast är ofarligt kan det kännas obehagligt för vuxna och riktigt oroande för föräldrar när det lilla barnet drabbas. Är olyckan framme finns det sätt för hela familjen att få hjälp direkt, även för de minsta barnen.

Annons:

Diarré är relativt ofarligt, men det finns situationer då vården ska kontaktas. Det gäller bland annat om diarrén pågått under en längre tid eller om det är barn eller äldre som drabbats.

Orsaker till diarré

Som regel är akut diarré ett symtom på en gastrointestinal infektion, det vill säga att du fått i dig bakterier, virus eller parasiter som hämmar tarmens förmåga att ta upp vätska. Därmed blir vätskan kvar i tarmen och löser upp avföringen – man har fått diarré.  Dessa bakterier, virus eller parasiter kan vi råka ut för överallt. Risken är extra stor när vi är utomlands och möter ”främmande” bakteriemiljöer i både dricksvatten och mat.

Andra orsaker till diarré kan vara:

  • Hög konsumtion av alkohol eller kaffe
  • Födoämnesallergier
  • Stress och ångest
  • Bieffekt av medicinering

Symtom vid diarré

Man brukar säga att man drabbats av diarré om man har ett ökat antal avföringar per dygn (fler än tre avföringar) och om denna är lös eller vattnig. Hos vuxna brukar diarrén minska inom två till fyra dagar, i vissa fall kan det dock ta längre tid.

Om diarrésymptomen kvarstår mer än 24–36 timmar bör läkare konsulteras. Likaså om den drabbade är äldre eller barn under 3 år. Särskilt viktigt är att söka vård om det finns andra symptom, till exempel hög feber. Men i de flesta fall kan du använda dig av receptfria produkter från apoteket för att behandla dig själv och bli av med diarrén.

Akutbehandling vid diarré hos vuxna

Med akut behandling menar man behandling, inte sällan egenvård, som du tar till i samband med att du drabbats av diarré. Det är alltså inte samma sak som att akut söka upp vården. Under många år har akutbehandling av diarré bestått av att man tar ett läkemedel med loperamidhydroklorid som minskar tarmens rörelse och även minskar symtomen, vanligtvis inom ett par timmar. Det är alltid viktigt att du följer bipacksedelns instruktioner. Eftersom tarmens normala rörelsemönster påverkas bör inte denna behandling ske mer än två dagar, annars finns risk att du istället drabbas av förstoppning.

Det finns en ny behandlingsform mot tillfällig diarrè, racekadotril, som istället för att påverka tarmrörelsen reglerar vätskenivån i tarmen. Detta gör att man inte riskerar att drabbas av förstoppning och du kan behandla på egen hand upp till tre dagar. Fråga på ditt apotek om du är osäker på vilken produkt du ska välja.

Medicinteknisk behandling vid diarré

En akutbehandling av diarré innebär att man istället för att begränsa tarmens normala rörelsemönster kapslar in de bakterier, virus eller parasiter som åstadkommer diarrén. På så sätt oskadliggörs själva källan till diarré och besvären kan upphöra omgående. Denna åtgärd görs med en kombination av gelatin och cellulosa som man tar i tablettform.

Eftersom detta inte påverkar kroppen medicinskt är behandlingen registrerad som medicinteknisk produkt, och kan även användas för barn från 3 månaders ålder.

Diarré hos barn – akutbehandling för barn

I fall av diarré hos barn under 3 år, särskilt om det finns andra symptom som feber, är det rekommenderat att rådfråga din läkare. Det finns också akutbehandling av barndiarré att köpa på apoteket. Här tar man inte loperamidhydroklorid för egenvård eftersom denna substans påverkar tarmens normala rörelse. Istället kan man, från det att barnet är 3 månader gammalt, göra en akut behandling med kombinationen av gelatin och cellulosa som kapslar in de bakterier och dylikt som orsakar diarrén.

Till spädbarn och äldre barn kan man behandla med racekanotril som komplement vid akut diarré. Detta preparat fås endast på recept. Prata med vården för att få vidare råd hur du ska ta hand om ditt barns akuta diarré.

Uttorkning i samband med diarré

Diarré och kräkningar kan leda till uttorkning. För vuxna räcker det normalt med att dricka vatten, men man kan även dricka exempelvis fruktjuice eller soppa. På apotek finns vätskeersättning i pulverform som man löser upp i vatten och som innehåller kroppsviktiga ämnen som salt, glukos och elektrolyter.

Den största risken för barn med diarré är uttorkning, så det är bra att vara medveten om att ge barnet mycket vätska. Även om barnet kräks, är det bättre att ge små klunkar vatten än ingen vätska alls. Du bör undvika att ge barnet mycket söt dryck, eftersom det kan förvärra diarré hos barn. En välbalanserad vätskeersättning är extra viktig för barn, personer som är svaga, över 60 år eller har andra hälsoproblem. Tveka inte att fråga apotekspersonal eller vårdpersonal om råd.

Så undviker du “turistmagen”

”Turistmage”, en klassisk orsak till akut diarré, är något vi nog alla vill undvika när vi äntligen unnar oss en skön semesterresa. Så – om du reser till länder där den hygieniska standarden är lägre än vad du normalt är van vid, eller där dricksvattnet kan vara förorenat, bör du undvika följande livsmedel:

• Kranvatten
• Färskpressad juice
• Glass och isbitar
• Skaldjur
• Ägg
• Sallad
• Rå eller otillräckligt tillagad mat
• Skalade frukter
• Majonnäs
• Såser

Förebygg diarré – och gå inte till jobbet för tidigt

Du minskar risken att få diarré som följd av matförgiftning genom vettig mathygien som att tvätta händer, arbetsytor och redskap med varmt tvålvatten. Förvara aldrig rå och tillagad mat tillsammans, och se till att kylskåpet har rätt temperatur och att tillagade maten kyls ner snabbt. Om någon i din familj har drabbats, bör du undvika att dela handdukar, sängkläder, bestick och liknande med den drabbade.

Om du själv är drabbad kan du begränsa smittspridning genom att tvätta händerna noga efter toalettbesök och innan du äter eller lagar mat. Desinficera även toalett, inklusive spolknappen och wc-stolen med exempelvis alcogel efter varje besök. Undvik drycker som innehåller mycket socker (till exempel läsk), eftersom detta kan förvärra diarrén. Likaså bör du välja bort feta, kryddiga eller svårsmält livsmedel, eftersom dessa kan förvärra symtomen. Gå inte till jobbet förrän 48 timmar efter den sista omgången av diarré!

 

Annons:

Källor:

1177

Folkhälsomyndigheten

Doktorn.com

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: