Ange ditt sökord

Nedstämdhet ska inte vara alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns men 2-6 veckor är en rimlig period. Foto: Shutterstock

Nedstämdhet ska inte vara alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns men 2-6 veckor är en rimlig period. Foto: Shutterstock

Deprimerad eller bara tillfälligt nedstämd?

Det kan vara svårt att skilja nedstämdhet från depression. En viktig skillnad är att symtomen håller i sig under minst en tvåveckorsperiod om det är frågan om en depression.

Annons:

Det är inget onormalt att känna nedstämdhet som en reaktion på svårigheter i livet eller förluster av nära och kära. I själva verket är cirka 25 procent av befolkningen ibland nedstämd, fler kvinnor än män men ganska lika i olika åldrar. Cirka 30 procent rapporterar att de ibland känner oro. Det är ofta inte så uppskattat att inte vara glad alltid. Det är däremot ganska rimligt att kunna känna nedstämdhet som orsakas av sömnbrist, stress, årstidsväxlingar, brist på dagsljus, obalans i livet, konflikter och problem på jobbet eller hemma, ensamhet, tristess i vardagslivet.

Detta kan medföra att helgerna går åt att ligga och vila utan att man för den skull blir så mycket piggare. Vid nedstämdhet är det vanligt att man också får svårt att sova eller att man vaknar tidigare än normalt och har svårt att somna om. Det är typiskt vid nedstämdhet att ha brist på lust och energi som följs av ett minskat intresse aktiviteter och socialt umgänge. Nedstämdhet ska inte vara alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns men 2-6 veckor är en rimlig period.

Kroppsliga problem vanliga

Om man kan identifiera några normala problem eller svårigheter som kan ha bidragit till nedstämdheten är det viktigt att man inte omvandlar reaktionen på dessa nor mala problem eller svårigheter till medicinska problem och sjukdomar. Det är ju ganska vanligt vid nedstämdhet att dessutom få problem med aptiten, förstoppning eller olika typer av diffus värk. Det finns inga läkemedel som ska användas mot nedstämdhet. Däremot har Läkemedelsverket för ett antal år sedan godkänt johannesört i en dosering om 600 milligram per dag för egenvård.

Behandlingen med johannesört är grundad på både traditionell folkmedicin och vetenskapliga studier. Johannesört har sålunda använts i århundraden mot inflammationer, infektioner, sårvård och nedstämdhet. Eftersom man inte är säker på vilken substans som är den verkligt effektiva i örten så är det viktigt att göra ett totalextrakt i framställningen så att man får med örtens blad, blommor och stjälkar. Effekten av behandling med johannesört skall förväntas bli märkbar efter 3-4 veckor. Inom 4 veckor har man i alla fall full effekt.

De biverkningar man kan få av johannesört är lättare magbesvär och allergiska hudreaktioner främst. Det är sällsynt att man blir ljuskänslig av behandlingen. Behandlingen kan påverka andra läkemedel och detta bör kontrolleras med läkare och särskilt viktigt är det med p-piller som till dels kan förlora effekten.

Nedstämdhet kan med fördel också hanteras med ökad fysisk aktivitet som en promenad i rask takt på 30-45 minuter. Detta har dessutom andra biologiskt viktiga effekter som att hjälpa till med viktminskning och att undvika att få diabetes. Acceptera inte negativa tankar utan försök trots allt tänka positivt. Ta också ut rätten att göra lite mindre varje dag än vad du brukar. Bestäm bara i förväg några få göromål och prioritera dessa istället för att sätta för höga och många mål som bara ökar stressen och förvärra nedstämdheten över att man inte hinner eller orkar. Ge nedstämdheten sin tid för att komma över den. Tänk framförallt på att det faktiskt är normalt att vara lite nedstämd i perioder i livet.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: