Ange ditt sökord

Nedstämdhet ska inte vara alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns men 2-6 veckor är en rimlig period. Foto: Shutterstock

Nedstämdhet ska inte vara alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns men 2-6 veckor är en rimlig period. Foto: Shutterstock

Deprimerad eller bara tillfälligt nedstämd?

Det kan vara svårt att skilja nedstämdhet från depression. En viktig skillnad är att symtomen håller i sig under minst en tvåveckorsperiod om det är frågan om en depression.

Annons:

Det är inget onormalt att känna nedstämdhet som en reaktion på svårigheter i livet eller förluster av nära och kära. I själva verket är cirka 25 procent av befolkningen ibland nedstämd. Det är fler kvinnor än män som upplever nedstämdhet,  men det är ganska lika fördelat mellan  olika åldrar. Cirka 30 procent rapporterar att de ibland känner oro.

Det är rimligt att kunna känna nedstämdhet som orsakas av sömnbrist, stress, årstidsväxlingar, brist på dagsljus, obalans i livet, konflikter och problem på jobbet eller hemma, ensamhet eller tristess i vardagslivet.

Nedstämdheten kan medföra att helgerna går åt till att ligga och vila, utan att man för den skull blir så mycket piggare. Vid nedstämdhet är det också vanligt att man  får svårt att sova eller att man vaknar tidigare än normalt och har svårt att somna om. Det är typiskt vid nedstämdhet att ha brist på lust och energi, vilket följs av ett minskat intresse för aktiviteter och socialt umgänge. Nedstämdhet ska dock inte pågå alltför länge. Det är svårt att sätta en tidsgräns, men maximalt 2-6 veckor är en rimlig period.

Kroppsliga problem vanliga vid nedstämdhet

Om man kan identifiera några normala problem eller svårigheter som kan ha bidragit till nedstämdheten är det viktigt att man inte omvandlar reaktionen på dessa normala problem eller svårigheter till medicinska problem och sjukdomar. Det är ju ganska vanligt vid nedstämdhet att dessutom få problem med aptiten, få förstoppning eller olika typer av diffus värk.

Egenvård vid nedstämdhet

Det finns inga läkemedel som används mot nedstämdhet. Däremot har Läkemedelsverket godkänt johannesört i en dosering om 600 milligram per dag för egenvård.

Behandlingen med johannesört är grundad på både traditionell folkmedicin och vetenskapliga studier. Johannesört har sålunda använts i århundraden mot inflammationer, infektioner, sårvård och nedstämdhet. Eftersom man inte är säker på vilken substans som är den verkligt effektiva i örten så är det viktigt att göra ett totalextrakt i framställningen, så att man får med örtens blad, blommor och stjälkar. Effekten av behandling med johannesört skall förväntas bli märkbar efter 3-4 veckor.

De biverkningar man kan få av johannesört är främst lättare magbesvär och allergiska hudreaktioner . Behandlingen kan påverka andra läkemedel och detta bör kontrolleras med läkare. Särskilt viktigt är det med p-piller, som kan få en nedsatt effekt om det tas tillsammans med johannesört.

Passionsblomma är ett annat naturläkemedel som kan användas för egenvård av tillfällig nedstämdhet, oro eller sömnstörning.

Nedstämdhet kan med fördel också hanteras med ökad fysisk aktivitet, som en promenad i rask takt på 30-45 minuter.  Acceptera inte negativa tankar, utan försök trots allt tänka positivt. Ta också ut rätten att göra lite mindre varje dag än vad du brukar. Bestäm bara i förväg några få göromål och prioritera dessa istället för att sätta för höga och många mål som bara ökar stressen och förvärrar nedstämdheten över att man inte hinner eller orkar. Ge nedstämdheten tid för att komma över den. Tänk framförallt på att det faktiskt är normalt att vara lite nedstämd i perioder i livet.

Om din nedstämdhet inte går över, eller om den tycks djupna, ta kontakt med vården för bedömning. Läs mer om depression här.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: