Ange ditt sökord

En anledning till blod i sädesvätskan är en infektion i prostatan som kan behandlas med antibiotika. Foto: Shutterstock

En anledning till blod i sädesvätskan är en infektion i prostatan som kan behandlas med antibiotika. Foto: Shutterstock

Blod i sädesvätskan (hematospermi)

Blod i sädesvätskan är sällan farligt och kan bero på ett antal olika anledningar; inflammationer, ökad samlagsfrekvens eller ett brustet blodkärl. Det kräver oftast ingen behandling. Hos läkaren genomgår man en enkel undersökning för att fastställa om patienten drabbats av en katarr i prostatan , vilken då kan behandlas med antibiotika.

Annons:

Varför får man blod i sädesvätskan?

Blod i sädesvätskan kan uppkomma på grund av en inflammation eller infektion i prostatan eller urinröret.  Den vanligaste orsaken till blod i sädesvätskan är att något ytligt blodkärl brister eller går sönder inne i urinröret i samband med samlag. Detta är helt ofarligt och läker sig självt.

I mycket ovanliga fall kan blod i sädesvätskan bero på cancer.

Behandling av blod i sädesvätskan

Blod i sädesvätskan behöver sällan någon behandling, utan det går oftast över av sig själv. Har man däremot fått någon större skada som orsakar blod i sädesvätskan så krävs det ett kirurgiskt ingrepp.

Hur ställer man en diagnos?

Om man är orolig över blod i sädesvätskan rekommenderas ett besök hos läkare. Där kommer man att få genomgå en fysisk undersökning, där man kontrollerar om patienten har feber, svullna lymfkörtlar, svullen pung, flytningar från urinröret, eller en förstorad prostata.

För att hjälpa din vårdgivare eller läkare att diagnostisera problemet så är det viktigt att du svarar på de frågor som ställs om tillståndet, såsom:

  • Hur mycket blod har du i sädesvätskan?
  • Har mikroskopiska blodspår någonsin upptäckts tidigare när sperman undersökts av någon annan anledning?
  • När upptäckte du detta för första gången? Kommer det alltid blod eller bara ibland?
  • Finns det något som verkar ha lett till detta symtom?
  • Vilka andra symtom har du?

För att en vårdgivare eller läkare lättare ska kunna fastställa varför man fått blod i sädesvätskan/sperman så kan man även göra några olika tester;

När ska man uppsöka vård för blod i sädesvätskan?

Om det bara är lite blod i sädesvätskan så är det ingenting ovanligt. Det händer var och varannan person någon gång i livet. Det är dock viktigt att man uppsöker en läkare om det fortsätter eller om blodmängden ökar.

Vad kan man göra åt blod i sädesvätskan?

Läkaren eller vårdgivaren vill kontrollera så att man inte har fått en katarr med infektion i prostatan. Har man fått det så kan den behöva behandlas med någon sorts antibiotika. Man kontrollerar prostatan eftersom sädesvätskan tillverkas där. Om man har en katarr och infektion i prostatan som behöver behandlas med antibiotika så kan det vara bra om det görs ganska omgående så att man i fortsättningen slipper få blod i sädesvätskan. En infektion i form av en katarr i prostatan går inte bort av sig själv utan behöver behandlas med antibiotika för att den ska försvinna.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: