Ange ditt sökord

Om man endast har en till två cm benlängdsskillnad kan det fungera bra med skoinlägg. Foto: Getty Images

Om man endast har en till två cm benlängdsskillnad kan det fungera bra med skoinlägg. Foto: Getty Images

Benlängdsskillnad – orsaker, diagnos och behandling

Benlängdsskillnad är ett tillstånd där en person har olika långa ben. Det kan uppstå av olika anledningar och kan leda till smärta och obehag om det inte behandlas. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av benlängdsskillnad, inklusive orsaker, diagnos och behandlingsalternativ.

Annons:

Orsaker till benlängdsskillnad

Benlängdsskillnad kan bero på flera faktorer:

  1. Strukturell Benlängdsskillnad: Detta innebär att själva benen är olika långa från höft till fotled. Det kan uppstå på grund av benbrott, ojämn tillväxt under barndomen eller andra traumatiska händelser.
  2. Funktionell Benlängdsskillnad: I det här fallet är benen i grunden lika långa, men något annat i kroppen, som en bäckensänkning, fotproblem eller muskelförkortning, orsakar skillnaden i benlängd. Funktionell benlängdsskillnad är vanligare än strukturell.

Oavsett orsaken kan benlängdsskillnad leda till obehag och smärta i kroppen på grund av den obalans som det skapar i kroppens tyngdpunkt.

Diagnos av benlängdsskillnad

För att diagnostisera benlängdsskillnad utför läkaren följande åtgärder:

  1. Visuell bedömning: Läkaren bedömer om benen ser olika långa ut genom att kontrollera om höftkammarna är i samma höjd och om patienten har en haltande gång.
  2. Mätningar: Längden på låren och knäna kan mätas för att få en uppfattning om benlängdsskillnaden.
  3. Röntgenbilder: Röntgenbilder av benen ger den mest exakta uppskattningen av benlängdsskillnaden och hur den påverkar skelettet. Läkaren kan också använda röntgenbilder av barnets hand för att bedöma skelettåldern och förutsäga hur mycket mer barnet kommer att växa.

Behandling av benlängdsskillnad

Behandlingen av benlängdsskillnad beror på graden av skillnaden och eventuella besvär som patienten upplever:

  • 0–1 cm: I de flesta fall krävs ingen behandling om skillnaden är mindre än en centimeter.
  • 1–2 cm: För barn som fortfarande växer kan iläggssulor eller skoanpassningar användas för att jämna ut skillnaden.
  • Över 2 cm: När skillnaden är större övervägs olika alternativ, inklusive upphöjda skor, operationer som stoppar tillväxten i det längre benet, förkortningsoperationer eller i sällsynta fall förlängningsoperationer.

Prognos och komplikationer

Små skillnader i benlängd, särskilt under 2 cm, leder vanligtvis inte till allvarliga ryggbesvär. Däremot kan benlängdsskillnad över 2 cm resultera i hälta och i vissa fall ryggsmärtor. Prognosen för barn och ungdomar med benlängdsskillnad beror på graden av skillnad och valet av behandling. Även om operationer oftast är framgångsrika, kan det uppstå komplikationer som inflammation i benet, muskelspänningar, ledbesvär och skador på senor, muskler, nerver och blodkärl.

I slutändan är det viktigt att söka vård om du upplever smärta eller besvär på grund av benlängdsskillnad, och en läkare kan avgöra vilken behandling som är mest lämplig för din specifika situation.

Läs mer om nattskräck hos barn.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: