Den inflammatoriska ryggsjukdomen AxSpa, som förr lite slarvigt ibland betecknades som ryggreumatism, delas upp i två former; ankyloserande spondylit (tidigare kallat Bechterews sjukdom) och icke-radiografisk axial spondylartrit. Vid ankyloserande spondylit ses på röntgen att inflammationen i ryggen lett till en nybildning av ben, vilket med tiden kan göra att ryggen blir permanent stel. Vid icke-radiografisk axial spondylartrit finns också en inflammation, men inga förändringar ses på vanlig röntgenbild.
Vanliga symtom vid axial spondylartrit
Det vanligaste symtomet vid AxSpa är stelhet i ryggen som brukar kännas mest på sen-natten och morgonen, främst vid framåt- och sidoböjning. Ryggvärken kan förvärras av att sitta länge.
Eftersom värken i allmänhet är mer intensiv på natten drabbas personer med AxSpa ofta av sömnproblem. Många beskriver att de behöver kliva ur sängen och röra på sig en stund för att smärtan ska lätta. Smärtan strålar ofta ut från ryggen och ned i sätet eller upp mot bröstryggen.
Ryggbesvären brukar öka långsamt och gradvis över tid, och lindras vanligen av fysisk aktivitet och anti-inflammatoriska läkemedel. Vila brukar inte minska smärtan och stelheten, till skillnad från många andra typer av ryggbesvär.
Det finns också en stark koppling mellan AxSpa och uveit, en allvarlig ögoninflammation som är smärtsam och orsakar ljuskänslighet. Omkring 35 procent av patienterna med AxSpa får uveit, antingen innan de fått diagnosen eller efter några år med sjukdomen. Det vanligaste förloppet är att ryggvärken debuterar före ögonbesvären.
Det är viktigt för både sjukvården och patienterna att vara observanta på det här sambandet mellan reumatiska sjukdom och ögonbesvär.
Eftersom det kan vara svårt att skilja den inflammatoriska ryggsjukdomen AxSpa från ”vanligt” ryggont, till exempel diskbråck och ryggskott, kan det ta tid att få rätt diagnos. Dessutom kommer symtomen ofta smygande. För att kunna ställa diagnosen behöver patienten ha haft sina symtom under minst tre månader. Ibland har sjukdomen perioder där den är mer aktiv, som ett skov, och då kan även symtom som lätt ökad kroppstemperatur, nedsatt matlust, viktnedgång och trötthet förekomma.
Orsaker till AxSpa
AxSpa beror på inflammation i kroppens leder, sen- och muskelfästen. Orsaken är inte helt klarlagd, men ärftliga faktorer har stor betydelse. AxSpa är vanligare hos bärare av vävnadstypen HLA-B27 men långt ifrån alla som bär på HLA-B27 får sjukdomen. Hos 90 procent av personer med AxSpa hittar man den här markören, men många är bärare av HLA-B27 utan att utveckla någon inflammatorisk ryggsjukdom.
Utöver genetisk benägenhet har man sett ett antal riskfaktorer som ökar risken för att utveckla AxSpa. Psoriasis, psoriasisartrit eller inflammatorisk tarmsjukdom (även i släkten) kan öka risken för att drabbas av AxSpa. Ibland kan sjukdomen också utlösas av en infektion.
AxSpa är vanligast hos yngre män
AxSpa förekommer hos cirka två procent av befolkningen i Sverige. Sjukdomen börjar ofta före 45 års ålder, den vanligaste åldern för insjuknande är mellan 15 och 30 år. Något fler män än kvinnor drabbas.
Utredning & diagnos
Om du misstänker att du har AxSpa, eller någon annan inflammatorisk ryggsjukdom, ska du vända dig till din vårdcentral för utredning.
Läkaren kommer att undersöka rörligheten i din bröstkorg och ländrygg, samt kroppens övriga leder för att se om det finns tecken på inflammation. I undersökningen ingår att bedöma sen- och muskelfästen, hud, ögon, hjärta, lungor och naglar.
Eftersom mer än en tredjedel av AxSpa även drabbas av ögonsjukdom är det viktigt att vara uppmärksam på ögonbesvär, men också det omvända gäller- att ögonläkare alltid frågar sina patienter om ryggbesvär vid misstänkt uveit. Ungefär 40 procent av patienter med akut främre uveit (AAU) har en odiagnostiserad inflammatorisk reumatisk ryggsjukdom. Att inte upptäcka dessa samband i tid kan leda till såväl fördröjda diagnoser som försämring av båda sjukdomarna.
Ibland kontrolleras också om patienten har vävnadstypen HLA-B27, men det är inget rutinprov, eftersom provet kan vara positivt även hos helt friska.
Bilddiagnostik är en viktig del i utredningen vid misstanke om AxSpa. Magnetkameraundersökning av korsbenslederna kan vid AxSpa visa inflammation i leden mellan korsbenet och höftbenet.
Vanlig slätröntgen avbildar förändringar i skelettet, men sådana förändringar kommer efter relativt lång tid. Man kan också se benpålagringar, stelhet och förstelningar i kotpelaren.
Behandling av AxSpa
Grundbehandlingen vid AxSpa är fysioterapi, egen träning och behandling med smärtlindrande och inflammationsdämpande läkemedel. Målet med behandlingen är att minska smärta och stelhet, dämpa sjukdomsaktivitet, förebygga felställningar och öka livskvaliteten.
Rörelseträning är mycket viktig för att behålla styrka och bra hållning, och för att förebygga stela leder. Via fysioterapeut får patienten ett träningsprogram. Rekommendationen är minst 150 minuters träning med måttlig intensitet, eller 75 minuter med hög intensitet, per vecka. Träning i varm bassäng vara till stor nytta.
De inflammationsdämpande och smärtstillande läkemedel som används i första hand är så kallade NSAID-preparat, som till exempel ibuprofen eller naproxen. De kan antingen tas varje dag, eller i perioder med mer besvär. Inflammationer i mindre leder eller i muskelfästen kan också behandlas med lokala kortisoninjektioner.
Om behandlingen med NSAID-preparat och rörelseträning inte har tillräcklig effekt och om diagnosen är oklar kan läkaren på vårdcentralen skicka en remiss till reumatolog. Via reumatologspecialist finns möjlighet att behandla med läkemedel som är mer specifikt sjukdomsdämpande, så kallade systemiska läkemedel som TNF-alfa-blockerare, IL-17-hämmare och JAK-hämmare.
Dessa läkemedel, till exempel IL-17-hämmare, kan också ha en effekt på andra sjukdomar som är kopplade till AxSpa, som uveit eller psoriasisartrit.
För specifik behandling av ögonsjukdomen uveit, som orsakar mellan 5 och 20 procent av blindhet i västvärlden, finns idag ett nytt behandlingsalternativ utöver TNF alfa hämmare som tidigare använts, nämligen en IL-17A/F-hämmare.
Numera finns det en stor medvetenhet i sjukvården om sambanden mellan reumatiska sjukdomar och ögonproblem och reumatologer och ögonspecialister har i allmänhet ett gott samarbete.
Prognos vid AxSpa
AxSpa är en kronisk sjukdom. Till en början kan besvären komma i skov med omväxlande bra och sämre perioder, men så småningom blir besvären mer konstanta. Det är viktigt med tidig diagnos och behandling för att den drabbade ska få behålla så mycket som möjligt av rörlighet, funktion och livskvalitet.
I samband med sämre perioder kan det finnas behov av sjukskrivning, och har den drabbade ett fysiskt tungt arbete kan det bli nödvändigt att byta arbetsuppgifter. Ett arbete som kräver att man sitter stilla långa stunder, eller upprepade gånger böjer sig framåt eller vrider huvudet, kan också vara svårt när man har AxSpa.
Det finns på sikt en ökad risk för komplikationer och andra sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar och njursvikt, eller frakturer i ryggraden till följd av benskörhet. Därför är det viktigt att undvika rökning och övervikt.
Läs om uveit; intervju med experten Pierfrancesco Mirabelli.
Faktagranskad av:
Reumatolog Francesca Faustini, biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.
Ögonläkare Pierfrancesco Mirabelli, överläkare på ögonkliniken, Universitetssjukhuset Linköping.