Ange ditt sökord

För pollenallergiker är det viktigt att redan tidigt på våren, när de första symtomen gör sig påminda, påbörja behandling. Foto: Shutterstock

För pollenallergiker är det viktigt att redan tidigt på våren, när de första symtomen gör sig påminda, påbörja behandling. Foto: Shutterstock

En känd bieffekt är att många kan uppleva dåsighet av allergitabletter. Idag finns dock alternativ som inte ger denna dåsighet, fråga på ditt apotek. Foto: Shutterstock

En känd bieffekt är att många kan uppleva dåsighet av allergitabletter. Idag finns dock alternativ som inte ger denna dåsighet, fråga på ditt apotek. Foto: Shutterstock

Till skillnad från andra allergener, som damm och pälsdjur, är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns i luften överallt. Foto: Shutterstock

Till skillnad från andra allergener, som damm och pälsdjur, är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns i luften överallt. Foto: Shutterstock

Allt om pollenallergi (hösnuva) – orsak, symtom, behandling och vaccination

Med våren och sommaren ser många allergiker framför sig årets jobbigaste period med allergisymtom som rinnsnuva, nästäppa, nysningar och kliande och rinnande ögon. Det kan vara svårt att komma ihåg att tidig behandling mildrar symtomen och att det idag även finns vaccination.

Annons:

Allergi är en av våra stora folksjukdomar och år för år märker man tyvärr att det mildare vädret bidrar till att naturen vaknar upp och allergisymtomen uppstår allt tidigare på året. Samtidigt pågår mycket forskning på området och det finns idag receptfri och receptbelagd behandling och även vaccination i injektions- eller tablettform.

Därför drabbas vi av pollenallergi

Vi vet inte till hundra procent varför vi drabbas av pollenallergi, det föreligger en misstanke om ärftlighet men även miljö och livsstilsfaktorer kan ha viss påverkan. En allergi är en överreaktion av ditt immunförsvar som uppfattar ett ibland harmlöst ämne, som pollen, som skadligt. Orsaken är att första gången immunförsvaret reagerade bildades allergiantikroppar. Vid pollenallergi placerar sig dessa på platser som näsan, luftrören och ögonens slemhinnor – områden där klassiska allergisymtom förekommer. Den här processen kallas för att man har blivit sensibiliserad, det vill säga överkänslig för pollen och med andra ord pollenallergiker.

Resultatet blir att allergiantikropparna i framtiden, när du kommer i kontakt med frömjöl, pollen, som flyger runt i luften, känner igen pollenmolekylerna och kroppen reagerar med att släppa ut ämnet histamin. Det är histamin som i sin tur utlöser symtom som snuva och kliande och rinnande ögon. De ämnen som kan utlösa allergi kallas för allergen och kort sammanfattat är det när immunförsvaret reagerar på allergenet som allergin uppstår.

Vanliga symtom vid pollenallergi

Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi du har, hur känslig du är och hur mycket du exponeras för det retande ämnet, allergenet. Symtomen kommer ofta snabbt, inom 10–20 minuter efter den första kontakten med frömjölet.

Några vanliga symtom vid pollenallergi är:

 • klåda i halsen
 • rinnande snuva
 • våldsamma nysningar
 • nästäppa
 • röda och kliande ögon

Som pollenallergiker är det också vanligt att du känner trötthet, får huvudvärk och upplever koncentrationssvårigheter när pollenbesvären är som värst. Även sömnen kan påverkas mycket av allergibesvären, vilket i sin tur har negativ påverkan på det vardagliga livet. Så ska det förstås inte behöva vara. Då ska man veta att med rätt behandling, oavsett svårighetsgrad på allergin, finns det oftast ingen anledning att avstå från att delta i aktiviteter eller känna sig begränsad i skolan eller på arbetet.

Om du som är pollenallergiker även drabbas av hosta och retningar i luftrören är det extra viktigt att behandla dessa symtom för att undvika att du utvecklar astmasymtom. Astmasymtom kan bli långvariga och du löper även en risk att bli mer känslig i luftrören och näsan.

Viktigt att behandla pollenallergi tidigt

Många allergiker besväras av både träd- (framförallt björk) och gräspollen vilket innebär att allergin kan sträcka sig över en väldigt lång period. Symtomen och besvären vid pollenallergi kan variera kraftigt från person till person. Medan några kommer undan med lite lättare snuva kan andra knappt vistas ute. En viktig detalj är att redan tidigt på våren, när de första symtomen gör sig påminda, påbörja behandling.

Om du har pollenallergi kan du tänka på följande:

 • Påbörja din medicinering tidigt på säsongen – så fort du känner symtom.
 • Använda dig av läkemedel som tabletter eller om besvären gäller ögonen, ögondroppar.
 • Undvika andra allergener som starka parfymer och tvättmedel, pälsdjur och ta inte in björkris under allergiperioden.

De absolut vanligaste läkemedlen vid allergi är så kallade antihistaminer. Det finns många receptfria varianter på apoteken, och dessa ger effektiv hjälp för de flesta med pollenallergi. En känd bieffekt är dock att många kan uppleva att man blir lite dåsig av dem. Idag finns dock alternativ som inte ger denna dåsighet, fråga på ditt apotek.

Kombinationsbehandling finns numera receptfritt i form av en nässpray som kombinerar antihistamin och kortison. Med ett sådant receptbelagt läkemedel motarbetar man uppkomsten av de symtom som orsakas av histaminet och behandlar även symtomen som orsakas av den inflammatoriska reaktionen. En första lindring uppnås redan inom 15 minuter.

Ibland finns behov av effektivare behandling vid pollenallergi

I de fall du redan har provat receptfria allergimediciner utan att få bukt med besvären kan det vara bra att boka in en läkartid. Berätta då om dina symtom och vilka receptfria mediciner du redan har tagit, så kan läkaren göra en bedömning om du är i behov av en mer effektiv behandling i form av receptbelagda preparat. Vid riktigt svåra symtom kan läkaren skriva ut kortisontabletter, men på grund av risken för biverkningar brukar de bara ges i korta kurer. Dock påverkar kortisontabletter hela kroppen, därför är en lokal behandling att föredra i första hand.

Vaccination vid pollenallergi

Om effekten av symtomlindrande läkemedel inte är tillräckligt kan man idag vaccinera mot allergi, något som även kallas hyposensibilisering eller allergen immunterapi. Man behandlar då orsaken till allergin och inte enbart symtomen vilket kan innebära att effekten av behandlingen håller i sig under många år efter avslutad behandling. Om du, trots att du behandlar med läkemedel som ska lindra symtomen, fortfarande har besvär kan allergivaccination vara ett alternativ.

Kan jag vaccinera mig mot pollenallergi?

 • Jag har besvär trots pågående behandling med symptomatiska läkemedel.
 • Jag börjar få besvär med lungorna med hosta och täthet i bröstet.
 • Jag upplever allergisymtomen som besvärande trots att jag tar mina ordinerade läkemedel.
 • Jag upplever att jag under en längre period blivit beroende av mina symtomlindrande läkemedel.
 • Jag får biverkningar av mina symtomlindrande läkemedel.
 • Jag har hösnuva och börjar få besvär från lungorna såsom hosta och täthet i bröstet.

Har du svarat ja på ett eller flera påståenden ovan skulle du kunna genomföra en allergivaccination, rådgör med din läkare. Behandlingen finns antingen i tablettform som tas dagligen under tre år eller injektioner, cirka fyrtio stycken även det under tre års tid. Vid båda typerna av allergivaccination är den verksamma substansen framställd av naturens egna material, till exempel björkpollen, och verkar genom att påverka immunförsvaret. Förändringen som sker i immunförsvaret minskar kroppens reaktioner mot de ämnen du är allergisk mot. Behandling med allergivaccin kan även minska eller förhindra att det uppstår symtom i exempelvis ögon, näsa eller lungor. Många upplever minskade symtom och därmed ett minskat behov av läkemedel och en del som valt att allergivaccinera sig blir symtomfria.

Pollenallergi eller förkylning

Det är inte helt lätt att skilja på allergi och vanlig förkylning med snuva och nysningar. En huvudregel är dock att en vanlig förkylning ger med sig inom ett par dagar till en vecka. Det gör oftast inte en allergi. Vid förkylning har man heller inte samma känningar i ögonen som man kan ha vid allergi.

Lider du av allergi finns det möjlighet att göra ett allergitest, bland annat ett pricktest där man droppar olika allergiframkallande ämnen (vanligen björk, timotej, häst, hund, katt, kvalster och tre olika mögelsorter) på armen för att se vilka huden reagerar på. Ibland gör man även ett lungfunktionstest för att se om det finns ett inslag av astma. Kontakta din läkare för vidare konsultation.

Att leva med pollenallergi

Till skillnad från allergener som exempelvis pälsdjur är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns på de flesta platser i luften, inomhus som utomhus. Däremot har man sett att en del pollenallergiker blir bättre i tonåren, om de fått allergi som barn, och som vuxen helt sluppit allergiska besvär. Det är dock inget behandlingsresultat utan en process som pågår under flera år. Ibland tror allergiker sig även ha blivit bättre, men egentligen är det den då aktuella pollensäsongen som är mildare och därför ger mildare symtom. I vissa fall kan allergi ligga latent under barndomen och i tonåren för att bryta ut i vuxen ålder. Varför den bryter vet man inte helt säkert, men man misstänker att det är ”en droppe som får bägaren att rinna över” och som utlöser den allergiska reaktionen i kroppen.

Även om du är pollenallergiker ska du inte ge upp hoppet, det finns effektiv behandling som gör att du kan leva precis som vanligt. Är det så att du inte blir helt besvärsfri av din medicin är det ett tecken på att din allergi inte är välbehandlad och då behöver du prova något annat. Rådgör med din läkare vad som skulle kunna vara nästa steg i din behandling. Se också till att påbörja medicinering tidigt på säsongen – så fort du känner symtom!

Se film om pollenallergi här nedan.

 

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: