Ange ditt sökord

Mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige. Foto: Shutterstock

Mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige. Foto: Shutterstock

Många bröstcancerfall upptäcks vid en mammografiundersökning. Det är viktigt att regelbundet undersöka brösten så att förändringar kan upptäckas tidigt.  Foto: Shutterstock

Många bröstcancerfall upptäcks vid en mammografiundersökning. Det är viktigt att regelbundet undersöka brösten så att förändringar kan upptäckas tidigt. Foto: Shutterstock

Forskningen går hela tiden framåt när det kommer till cancersjukdomar som bröstcancer och genom årliga kampanjer skapar man uppmärksamhet hos allmänheten kring sjukdomen. Foto: Shutterstock

Forskningen går hela tiden framåt när det kommer till cancersjukdomar som bröstcancer och genom årliga kampanjer skapar man uppmärksamhet hos allmänheten kring sjukdomen. Foto: Shutterstock

Allt om bröstcancer

Mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer och ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor, men hur uppstår den? Vilka tecken finns det? Och hur kan du som drabbad eller anhörig agera?

Annons:

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor, mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, och cirka 7000 nya fall av upptäcks varje år. Ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige och de drabbade är vanligen äldre kvinnor. Risken för bröstcancer ökar med stigande ålder och sjukdomen är relativt ovanlig före 40 års ålder. En knöl eller knuta i bröstet är det vanligaste tecknet på bröstcancer och många fall upptäcks via mammografiundersökning. En tidig upptäckt gör att chanserna ökar för att bota sjukdomen. I den här artikeln kan du läsa mer om vikten av näring och kost för att klara av din cancerbehandling.

Viktigt att få stöd från anhörig vid bröstcancer

Cancer, i vilken form det må uppstå, är ett trauma för den som är drabbad och bröstcancer är inget undantag. De som har cancer, befinner sig mitt i ett cancerbesked eller har en oro över att man kan ha drabbats känner många gånger att de åker en berg- och dalbana bland känslor och tankar. Då kan det vara skönt att ha vänner och anhöriga som kan fungera som extra öron och ställa frågor man kanske inte själv tänkte på – hjälpa dig som är drabbad att strukturera upp tankar och funderingar.

Som anhörig och vän till den som har bröstcancer handlar det även om att höja blicken ovanför själva sjukdomen och se människan, inte bara sjukdomen. Att tillsammans undvika känslan av otillräcklighet och istället finnas tillgänglig i den mån man kan genom att lyssna, vara nära och finnas där, inte stoppa huvudet i sanden.

Tecken på bröstcancer

Bröstcancer upptäcks oftast som en knöl eller knuta i bröstet eller i närliggande område som till exempel armhålan. Men andra tecken bör också uppmärksammas, som att bröstets form eller utseende kan förändras. Vissa cancerformer gör att hela bröstet förstoras och känns hårdare. Även en rodnad eller indragning av huden på ett begränsat område bör uppmärksammas.

Tidiga symtom kan också vara att bröstvårtan förändras eller att det kommer en flytning från bröstvårtan som ibland även kan innehålla spår av blod. Många bröstcancerfall upptäcks vid en mammografiundersökning. Därför är det väsentligt att regelbundet undersöka brösten så att förändringar kan upptäckas tidigt. Chanserna ökar då till att bota sjukdomen.

Orsaker till bröstcancer

Varför bröstcancer uppstår är inte helt klart. Men det finns en mängd riskfaktorer som kan öka risken för sjukdom.

Troligtvis beror sjukdomen på ett samspel mellan flera olika faktorer.

  • Hormonella faktorer – spelar en viktig roll för att bröstcancer ska uppstå
  • P-piller och hormonbehandling – ökar risken något 
  • Ärftlighet – har en viss betydelse

Olika typer av bröstcancer

Det finns olika typer av bröstcancer. Hos en del kvinnor växer cancercellerna mycket snabbt medan andra drabbas av en variant som är mer långsam. För det mesta börjar sjukdomen i mjölkgångarnas celler, men de kan också uppstå i själva mjölkkörtlarna.

I några få fall kan även cancern uppstå i bindväven som finns mellan mjölkkörtlarna.

Prognos vid bröstcancer

Genom att bröstcancer upptäcks tidigt och med nya bättre behandlingsmetoder har chanserna att bli botad ökat. Viktigt är därför att kvinnor själv undersöker sina bröst regelbundet och känner efter knölar eller förändringar.

Behandling vid bröstcancer

Bröstcancer behandlas oftast med operation. Hela eller delar av bröstet tas bort beroende på tumörens storlek. Som ett komplement till operation används också strålbehandling. I vissa fall lägger man även till behandling med hormoner, antikroppar eller cytostatika. Detta görs för att minska risken att sjukdomen kommer tillbaka.

Risken för återfall är störst under de första åren. Därför bör kvinnor som behandlats för bröstcancer regelbundet gå på kontroll hos läkare och göra mammografi.

Att leva med bröstcancer

Forskningen går hela tiden framåt när det kommer till cancersjukdomar som bröstcancer. Genom årliga kampanjer skapar man uppmärksamhet hos allmänheten kring sjukdomen vilket hjälper till att ekonomiskt stötta den forskning som pågår. Har du drabbats av bröstcancer är det viktigt att inte glömma livet innan cancern – försöka i den mån det går att göra aktiviteter som lyfter upp snarare än sänker en. Det är viktigt att inte ignorera och inte heller låta allting handla om sjukdomen. Att låta de små tingen i livet fortfarande finnas kvar, att ta sig tid till eftertanke – det är viktigt när tillvaron kan kännas tung!

Läs mer artiklar om cancer
Mer om bröstcancer
Livmodercancer
Livmoderhalscancer
Äggstockscancer
Cancer

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: