Ange ditt sökord

Annons:
Mat & Vitaminer

Mat & Vitaminer

Mat är viktigt för hälsan. Det vimlar av dieter och det är milt sagt lätt att gå vilse. Här kan du läsa mer om vetenskapen kring mat och det är även här du får tips på goda recept. Se även artiklar under temat “Övervikt” och “Diabetes”.

Glutenintolerans (celiaki)
3 maj, 2023 Mage & Tarm Rekommenderad

Glutenintolerans (celiaki)

Glutenintolerans, eller celiaki, är en ärftlig autoimmun sjukdom som drabbar många svenskar. Glutenprotein triggar kroppens egen försvarsmekanism som förstör tarmluddet som tar upp näringen i vår tunntarm. För att fastställa diagnos behöver en läkare göra en samlad bedömning av symtom och svar från blodprov. För att blodproverna ska visa rätt analyssvar är det viktigt att inte utesluta gluten ur sin kost.

Allt om undernäring
25 augusti, 2020 Mat & Vitaminer Rekommenderad

Allt om undernäring

Att inte få i sig tillräckligt med näring som äldre kan orsaka ett stort fysiskt lidande och ökar risken för exempelvis svårläkta sår, infektioner och fallskador. Ju tidigare man upptäcker undernäring desto snabbare kan åtgärder sättas in och mildra konsekvenserna. Med rätt energi och näring kan undernäring undvikas.

Slut på kostkriget – ät näringsrikt!
17 december, 2019 Mat & Vitaminer Rekommenderad

Slut på kostkriget – ät näringsrikt!

Om man varje dag äter grönsaker, bär, fullkorn och flera gånger i veckan väljer fet fisk, har man en god grund till en hälsosam kost, säger Emily Sonestedt, forskare vid Lunds Universitet. För att bibehålla en god hälsa är det viktigare att äta näringsrik mat, än att se till mängden fett kontra kolhydrater.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annons:
Trött och orkeslös? Testa om du lider av järnbrist!
3 maj, 2023 Hjärta & Kärl Rekommenderad

Trött och orkeslös? Testa om du lider av järnbrist!

Att vara trött och att gå runt och känna sig deppig eller orkeslös kan bero på järnbrist. Järnbrist är en av våra vanligaste folksjukdomar och vad många dessutom inte känner till är att du kan ha ett bra blodvärde (Hb) men ändå ha järnbrist. Järnbrist kan behandlas med tabletter, intravenöst eller injektioner.

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom
21 april, 2020 Mage & Tarm Rekommenderad

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom

Tarmbarriären är människans första försvar mot farliga ämnen i tarmarna och systemet har många både fysiska och kemiska egenskaper. Tarmbarriärens funktion kan liknas vid ett filter. Den ska skydda mot skadliga ämnen och bakterier samtidigt som den ska ta upp näring från kosten. Senare års forskning har visat att mag-tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota), från munnen till tjocktarmen, men även på hud och slemhinnor, har betydelse för hälsa och sjukdom. Idag bedrivs omfattande mikrobiotaforskning i världen.

Annons:
Citronrisotto Verde
20 januari, 2022 Mat & Vitaminer

Citronrisotto Verde

Det perfekta tillbehöret till tofu eller linsbiffar. Lägg ner grönsaker som zucchini, spenat, haricots verts och svarta bönor så har du en hel rätt! Vegan? Byt osten mot ett veganskt alternativ.

Annons:
Russinbröd
28 oktober, 2021 Mat & Vitaminer

Russinbröd

Goda, fiberrika och magvänliga frallor som passar perfekt såväl till vardags som till helgens långfrukost.

Magvänlig granola
7 oktober, 2021 Mat & Vitaminer

Magvänlig granola

Müsli när den är som bäst. Eftersom vissa ingredienser kan vara svåra att få tag på görs den här müslin efter devisen ”man tager vad man haver”. Justera gärna mängden sirap efter tycke och smak. Fiberberikade havregryn innehåller ofta vetekli så välja vanliga.

Biff stroganoff
23 september, 2021 Mat & Vitaminer

Biff stroganoff

Husmansrätt där röd paprika får ersätta champinjonerna. Använd mört nötkött, till exempel rostbiff eller lövbiff.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: