Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Glutenfria lussebullar

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse. Kärt barn har många namn. Här har vi ett recept på en glutenfri variant. Receptet är dessutom snällare mot oss med känslig mage. 

Annons:

Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Ingredienser

 • 100 g smör
 • 2 dl mjölk
 • 1 pkt röd jäst
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 dl kesella
 • 1 dl socker
 • 1 st ägg
 • 1 pkt saffran
 • 1 krm salt
 • 500 g semper lågproteinmix (spara ½ dl till utbakning)

Gör så här

 1. Smält smör och mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över vätskan och tillsätt fiberhusk. Låt svälla ca 10 min.
 2. Tillsätt ägg, kesella, saffran, socker, kardemumma och salt. Kör i en hushållsassistent och tillsätt mixen lite i taget (spar 1/2 dl till utbakning). Arbeta degen i assistenten ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
 3. Dela upp degen i lagom stora bitar och forma lussekatter. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
 4. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller tryck ner russin i ändarna. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt bullarna svalna och frys in om du inte äter upp dem på en gång.
Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/ 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: