Ange ditt sökord

Annons:
Hjärta & Kärl

Hjärta & Kärl

Enkla livsstilsförändringar kan dramatiskt förbättra blodtryck, blodfetter och andra riskfaktorer. Men ibland kan hjälpen från läkemedel behövas.

Förmaksflimmer – det är viktigt med behandling
23 mars, 2023 Hjärta & Kärl Rekommenderad

Förmaksflimmer – det är viktigt med behandling

Omkring 370 000 svenskar lider av förmaksflimmer och sjukdomen räknas till en av våra folksjukdomar. Om du känner att hjärtat slår fler slag än vanligt eller att pulsen är snabb och oregelbunden kan det vara tecken på förmaksflimmer. Vid förmaksflimmer är det viktigt att vara medveten om den ökade risken för stroke och vilka behandlingar som finns att få.

Allt om ödem (svullna ben och fötter) – när svullnaden inte går ner
22 augusti, 2023 Hjärta & Kärl Rekommenderad

Allt om ödem (svullna ben och fötter) – när svullnaden inte går ner

Om vätska samlas i till exempel ben eller fötter, en svullnad som inte ger med sig, kallas det för ödem. Ödem är relativt vanligt och något som kan drabba både kvinnor och män. Det finns olika typer av ödem som har varierande symtom och som påverkar kroppen på olika sätt. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma och söka hjälp om man har en svullnad som inte vill ge med sig, för att inte få ytterligare besvär.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Allt om spasticitet efter stroke  – orsak, symtom och behandling   
11 oktober, 2022 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om spasticitet efter stroke – orsak, symtom och behandling  

Spasticitet är en komplikation efter stroke som innebär kraftiga muskelsammandragningar. Det kan leda till smärta, kramper och försämrad förmåga att styra sina muskler samt kroppsdelar som då hamnar i felställning. Fysioterapi i kombination med injektion av muskelavslappnande läkemedel har visat sig ha god effekt på spasticitet. Dock är det endast cirka 15 procent av de som skulle ha nytta av den kombinerade behandlingen som får den.

Annons:
Kolesterol och hjärt- och kärlsjukdom
12 maj, 2020 Kvinnans hälsa Rekommenderad

Kolesterol och hjärt- och kärlsjukdom

Man vet att ett högt LDL-kolesterol ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Det positiva är att de flesta kan förbättra sina kolesterolvärden genom att äta balanserat och motionera, menar Karin Leander som forskar inom nutrition och hjärtsjukdom.

Stroke – hjärnblödning eller propp (apoplexi)
15 januari, 2020 Hjärta & Kärl Rekommenderad

Stroke – hjärnblödning eller propp (apoplexi)

Varje år drabbas omkring 30 000 personer av stroke och det förekommer lika ofta hos både män och kvinnor. De flesta som får stroke är äldre personer. Har man förmaksflimmer ökar risken för stroke, men det finns ett enkelt sätt att upptäcka förmaksflimmer och därmed förebygga risken för stroke. Vanliga symtom är bland annat domningar och förlamningar i ansiktet, armar och ben.

Annons:
Så påverkar du din livslängd med enkla vanor
29 augusti, 2023 Hjärta & Kärl

Så påverkar du din livslängd med enkla vanor

Det krävs bara några sekunder för att tänka en positiv tanke om dig själv eller någon annan och endast ett fåtal minuter för att djupandas eller använda tandtråd. Om du vill ha många enkla men viktiga tips och knep för att få till en ny, hållbar och hälsosam vana, ska du läsa boken ”Explosiva Mikrovanor – boosta din hälsa på några minuter” av Bertil Marklund och Linn Asterby (Bonnier Fakta).

Annons:
Myter om levnadsvanor: Vad säger forskningen?
4 juli, 2023 Hjärta & Kärl

Myter om levnadsvanor: Vad säger forskningen?

Hjärt-Lungfonden tar itu med myter om levnadsvanor baserat på den senaste vetenskapen om hur våra vanor kan förbättra vår hälsa. Men vad säger egentligen forskningen? Kan man bli beroende av socker? Är gluten dåligt för alla? Är färsk mat alltid bättre än fryst? Genom att förändra våra levnadsvanor kan vi förebygga en betydande del av kranskärlssjukdomar och stroke.

Förbättrad tillgång till nya innovativa behandlingar kräver – MOD, SAMARBETE och DATA
4 juli, 2023 Hjärta & Kärl

Förbättrad tillgång till nya innovativa behandlingar kräver – MOD, SAMARBETE och DATA

Bristol Myers Squibb (BMS) välbesökta seminarium i Almedalen ”Öppna dörrar för svenska patienter” – hur säkerställer vi tillgång till nya behandlingar? som diskuterade hur vi kan skapa en förbättrad tillgång till nya och innovativa behandlingar, präglades av såväl samsyn kring problembild som otålighet kring trögheten i att lösa upp de knutar och de hinder som finns för att förbättra tillgängligheten. Slutsatsen från deltagarna var att vården behöver satsa på nya, innovativa behandlingar, men att det krävs MOD att utmana befintliga strukturer, SAMARBETE – gärna över de nordiska gränserna samt DATA för att kunna utvärdera att nya behandlingar verkligen ger effekt.

Risker med ADHD-mediciner
3 maj, 2023 Hjärta & Kärl

Risker med ADHD-mediciner

Fler diagnosticeras med ADHD och därmed har förskrivningen av läkemedel ökat kraftigt på senare år. Det finns dock en osäkerhet kring om långvarig medicinering kan öka risken för vissa sjukdomar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: