Ange ditt sökord

Yogan har gett Malin en mycket bättre kroppskännedom och kunskap kring andningen, vilket är till stor hjälp när man lever med en kronisk sjukdom, MS.

Yogan har gett Malin en mycket bättre kroppskännedom och kunskap kring andningen, vilket är till stor hjälp när man lever med en kronisk sjukdom, MS.

Yogan blev räddningen för MS-sjuka Malin

Bara 29 år gammal fick Malin Schulz diagnosen multipel skleros (MS). Tack vare en positiv inställning, yoga och en stor portion tålamod, har hon lärt sig att leva med sjukdomen.

Annons:

Äntligen blev det av! Jag har länge tänkt intervjua min fantastiska kollega och PT/instruktör på SATS, Malin. Hon är enligt mig en förebild för många och inspirerar i sitt jobb med sin positiva inställning och passion för träning, fysiskt likväl som mentalt. Malin ser ut precis som vem som helst, men hon har levt med diagnosen multipel skleros (MS) i 15 år.

Synproblem avslöjade MS

Det var slutet av februari 2002 och en fantastisk vinterdag när snön gnistrade i solljuset. Malin som älskar vintern var ute och promenerade. Hon uppmärksammar att hon ser dåligt och tänker att det är ögonen som ska vänja sig vid det starka ljuset.

Men det blev bara värre, så jag fick gå hem, berättar Malin. Eftersom jag hade ett mycket högt tempo på jobbet inom telekombranschen, tänkte jag att det var stress och viftade bort det.

På väg till jobbet dagen efter fick Malin på nytt samma symtom och kollegorna skickade henne till St Görans ögonklinik. Där såg man att det inte var fel på synen och skickade en remiss för magnetröntgen (MR), och sen fick hon åka hem. Bilresan till jobbet dagen därpå minns Malin som en riktig skräckupplevelse.

Jag fick stanna vid rondellen vid Gullmarsplan mitt i morgonrusningen, för jag kunde inte urskilja varifrån bilarna kom. Bilar fladdrade förbi, jag storbölade och fick panik. Väl på jobbet fick jag hjälp att ta mig till Huddinge Universitetssjukhus och akuten. Där blev jag inlagd direkt, med kostym och allt, skrattar Malin.

Hon tycker att det ibland kan vara befriande att skratta även åt jobbiga saker. På sjukhuset togs olika neurotester, ryggvätskeprov och MR. Den 1 mars 2002, 29 år gammal, fick Malin diagnosen multipel skleros (MS).

Jag blev först lättad, då jag hunnit oroa mig för hjärntumör och annat otäckt, säger Malin. Men jag fick ingen bra förklaring på vad MS egentligen är för sjukdom.

Bestämde sig för att kämpa – och hittade yogan

Malin fick komma hem över helgen innan sjukhusbehandlingen skulle påbörjas och sökte svar. Hon fick bekräftat att det är en kronisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet.

Det som dock fastnade var ”…leder till total förlamning” och jag bara sjönk ihop på golvet och kände ”va fan” och en enormt stor tomhet, menar Malin. Jag insåg snabbt att valet stod mellan att ge upp och bli deprimerad eller att bestämma sig för att kämpa.

Malin valde det senare och tack vare sin positiva grundsyn på livet och sin målmedvetenhet sökte hon information om hur andra har lyckats stävja de skov (försämringsperioder) som tyvärr är typiska. En artikel om hur Erik Small, yogalärare med MS, använder yogan för att klara sjukdomen, inspirerade Malin som bestämde sig för att utforska yogan på djupet. 

Eftersom jag även arbetade som instruktör tänkte jag tidigt på att satsa på träningen. Yogan skulle bli min egen grej! Det var först flera år senare som jag beslöt mig för att själv leda yogaklasser. 

Träningen med räddningen

Eftersom stress ökar risken för fler symtom och skov insåg Malin 2009, efter att hon även fått utmattningssyndrom, att hon måste välja en ny bana i livet. Det självklara valet blev träningen. Som instruktör och PT på SATS har hon under senare år inspirerat många att komma igång och utveckla sin fysik och hälsa. För snart tre år sedan började Malin en 500 timmars fördjupad yogautbildning.

Yogan har gett mig en otrolig fysisk och mental styrka, med andningen i fokus. Min kroppskännedom har blivit 10.000 gånger bättre, vilket hjälper mig att hjälpa mig själv innan det är för sent. Förr gasade jag och körde på, idag vet jag att pauser är ett måste. Tack vare kunskap om min egen andning, kan jag idag många gånger känna av om ett MS skov är på gång, berättar Malin.

Malin menar att andetaget är den bästa parametern för hur man mår. Genom att andas korrekt rensar man kroppen, minskar oro och tänker klarare. Man får ett sundare förhållningssätt till vad som är viktigt i livet och små motgångar eller konflikter berör oss inte lika mycket. Det kan vara bra att inse att saker måste få ta sin tid och att förändring är ok. 

Vill man ändra sig, så går det, oavsett vad andra säger, poängterar Malin! 

Viktigt med rätt inställning 

När man pratar med Malin inspirerar hon till att känna hoppfullhet och en tro på sin egen förmåga. Hon menar att om man försöker ha inställningen att ingenting är omöjligt, ger det oss bättre förutsättningar att lyckas – lyckas må bra och trivas med livet. 

Visst har jag dåliga dagar, dagar då jag måste ta hand om mig själv och inte orkar någonting, berättar Malin. Men det är en liten del av mitt liv och jag vägrar att låta dessa dagar vara i fokus även resten av tiden. Min nyfikenhet, öppenhet, tålmodighet och att ha roligt är det som har tagit mig igenom många jobbiga perioder i livet. 

Trots att det självklart är ett tungt besked att få veta att man har en kronisk sjukdom berättar Malin att hon idag kan känna stor tacksamhet över sin MS.

Tack vare diagnosen fick jag en inre styrka som gjorde att jag kunde ta mig ur ett mycket destruktivt förhållande och dessutom hittade jag yogan. 

Yogaklasser kan se mycket olika ut, så har man provat en och inte tycker att det kändes bra, bör man söka vidare. Yoga handlar inte om att prestera, att bli så vig som möjligt. Det handlar mer om att tillåta sig att ”känna” och att lära känna sin andning för att stressa ner och fylla på med energi och acceptans. Vig och stark blir man på köpet, menar Malin. Yogan har någonting för alla, både barn och unga likväl som äldre, mår bra av yoga.

Jag har haft en senioryoga som har varit helt fantastiskt – en av mina favoritklasser, säger Malin.

Malin ser ljust på framtiden 

Framtiden ser ljus ut för Malin som med sin familj snart flyttar till huset de köpt i Sälen. 

Jag som älskar vintern kommer äntligen att få riktiga vintrar, skrattar Malin och syftar på slasket vi har i Stockholm denna torsdag lunch i februari. Drömscenariot är att öppna en studio i Sälen med fokus på yoga, men även funktionell träning och sen får vi se vad mer vi kan hitta på. Dessutom kommer jag att fortsätta med olika träningsresor där jag håller yogalektioner och föreläser inom hälsa.

Malin skiner upp när hon pratar om framtiden och jag är övertygad om att många kommer att besöka hennes studio i Sälen, vare sig man bor där eller inte.

Kort om Malin Schulz

Ålder: 44 år

Familj: Johan, sonen Marcus 8 år och valpen Harry

Yrke: Egen företagare; personlig tränare, instruktör och föreläsare

Favorityoga nu: Traditionell yoga enligt Sri T. Krishnamacharay, men min yogapassion är alltid flödande med kraftfulla vinyasaklasser till hög musik

Aktuell med: Yogaresor till Spanien

 
Tips! Andningsövning
Sittande eller liggande på rygg. Lägg ena handen på magen och den andra handen högre upp på bröstet. Andas in genom näsan och känn hur bröstet expanderar först och sen magen. Andas sen ut genom att känna hur magen sjunker först och därefter bröstet. Fem till tio lugna andetag med fokus på hur luften går genom kroppen är en bra start för att lära känna sin andning.
 

Kort om MS

Multipel skleros eller MS är en inflammatorisk sjukdom som angriper hjärna och ryggmärg. Kroppens eget immunförsvar, de vita blodkropparna, angriper nervtrådarnas skyddande skikt. Detta leder till att ärr bildas och stör överföringen av nervimpulser till kroppens olika delar. Runt 12 000 -15 000 personer i Sverige beräknas ha diagnosen och de flesta är mellan 20 och 40 år när de får sin diagnos. Man vet inte orsaken, men tror på en kombination av miljö och genetik. I 80 – 90 % av fallen börjar MS med så kallade skov, attacker då symtomen förvärras eller nya symtom uppstår. Några symtom är känselbortfall, balanssvårigheter och överväldigande trötthet, minnesförlust, kraftlöshet, problem med talet, depression och nervsmärtor. Det finns inget botemedel, men det finns mediciner som bromsar inflammationen i hjärna och ryggmärg. Sjukgymnastik och regelbundna träningsperioder på en anläggning för neurologisk rehabilitering är viktigt för de flesta som lever med MS. Läs mer om diagnosen multipel skleros, MS på www.neuroforbundet.se/ms
 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Allt om multipel skleros (MS)
1 juni, 2017 Hjärnan & Nerver

Allt om multipel skleros (MS)

Vi vet inte i dag vad det är som orsakar multipel skler...

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap
17 oktober, 2019 Bättre liv

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap

Träning, kost och allmänt välbefinnande ligger mig varm...

Stamcellstransplantation lovande behandling för ms-patienter
21 februari, 2017 Hjärnan & Nerver

Stamcellstransplantation lovande behandling för ms-patienter

En stamcellstransplantation kan göra att ms-patienter l...

Annons:
Fett från buken kan hjälpa kroppen läka skadade muskler
13 maj, 2020 Hjärnan & Nerver

Fett från buken kan hjälpa kroppen läka skadade muskler

Genom att spruta in stamceller från en persons buk- och...

Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

Vid en kartläggningen över vilka celltyper som ligger b...

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)

Att drabbas av körtelfeber i vuxen ålder istället för i...

Annons:
Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
8 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling
26 mars, 2020 Hjärnan & Nerver

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling

Vid stroke räknas varje minut och det är viktigt att få...

Träna effektivare med rätt musik
20 februari, 2020 Bättre liv

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under lö...

Annons:
Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling
20 februari, 2020 Depression & Ångest

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling

En ny, medicinfri depressionsbehandling som innehåller ...

Ljudintolerans – vanligare än du tror
11 februari, 2020 Hjärnan & Nerver

Ljudintolerans – vanligare än du tror

Ljudintolerans är vanligare än man kan tro och för den ...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Annons:
Nya nationella riktlinjer för strokevården
15 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Nya nationella riktlinjer för strokevården

När riktlinjerna för strokevården nu ses över och uppda...

Konstvandring höjer livskvaliteten hos svårt sjuka
8 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Konstvandring höjer livskvaliteten hos svårt sjuka

Konstvandringar höjer livskvaliteten hos sjuka äldre, v...

Högintensiv träning bra för äldre med demens
7 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Högintensiv träning bra för äldre med demens

Äldre personer med demens mår bra av högintensiv fysisk...

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
18 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq