Ange ditt sökord

Yoga skulle kunna hjälpa äldre att träna upp balansen och därmed förebygga risken för fallolyckor. Foto: Shutterstock

Yoga skulle kunna hjälpa äldre att träna upp balansen och därmed förebygga risken för fallolyckor. Foto: Shutterstock

Yoga skulle kunna förebygga fallolyckor hos äldre

Yoga kan ha en positiv effekt på både balansen och det egna oberoendet som bättre rörelsefrihet skulle innebära för personer över 60 år.

Annons:

Ju äldre vi blir desto mer ökar risken för att råka ut för fallolyckor. Rädslan för fallolyckor och att faktiskt råka ut för en fallolycka är båda faktorer som kan begränsa dig som är äldre i strävan efter att känna dig obereonde i ditt rörelsemönster. Yoga skulle kunna bidra till att minska risken för fallolyckor och samtidigt öka känslan av obereonde hos äldre. Det visar forskning från The George Institute for Global Health i Australien.

Yoga en del av lösningen

Anne Tiedemann vid The George Institute for Global Health och University of Sydney menar att det inte är helt lätt att locka äldre till att delta i träningsprogram som kan hjälpa till att förbättra balansen och att det är en utmaning att få de äldre att engagera sig.

Enligt Anne Tiedmann kan yoga ha en viktig del i att engagera äldre i att underhålla sina fysiska förmågor som är kopplade till balansen.

Säkert med yoga

Att komplettera redan befintliga balansträningsprogram med yoga skulle kunna uppmuntra äldre att träna kontinuerligt och på så vis förhöja livskvaliteten hos de äldre menar Anne Tiedmann.

I en forskningssammanställning av publicerade studier såg Anne Tiedmann att träningsprogram med yoga generellt var både säkert för de äldre och resulterade i förbättringar i balansen.

Viktigt för att förebygga fallolyckor

Anne Tiedman konstaterar i sammanställningen att man kunde se att äldre som utövade bland annat yoga förbättrade sin förmåga att stå på ett ben och att stadigt ställa sig upp och röra på sig från stillasittande.

Fallolyckor är en ständigt påfallande risk hos äldre och inte bara försämrar livskvaliteten hos många äldre utan även kostar samhället stora summor varje år. Det här är därför angeläget att komma till rätta med och man behöver därför motivera äldre att arbeta med sin balans.

Mer forskning behövs

Yoga skulle alltså kunna ha en stor effekt på en åldrande befolkning när det kommer till att förebygga fallolyckor. Nu hoppas man på ytterligare forskning som kan bekräfta att yoga-relaterade förbättringar i balans och rörlighet verkligen kan förebygga fallolyckor hos äldre.

I så fall skulle det kunna användas mycket bredare för att på så vis öka livskvalteten hos äldre som då skulle kunna minska risken att falla och riskera att bli handikappade ibland för resten av livet.

Annons:

Källor:

EH News Bureau

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: