Ange ditt sökord

Det räcker med att tillbringa två timmar i naturen i veckan för att vi ska känna oss friskare överlag.  Foto: Shutterstock

Det räcker med att tillbringa två timmar i naturen i veckan för att vi ska känna oss friskare överlag. Foto: Shutterstock

Vi mår bättre av att vistas i skogen

Receptet till bättre välmående är att vistas i naturen och allt som krävs är två timmar i veckan, vare sig du rör på dig eller bara sitter på en stubbe och reflekterar. Det visar en stor brittisk studie.

Annons:

För de som inte har naturen som granne finns det andra miljöer som har samma effekt.

Hellre springa i skogen än på löpband

Frisk luft, lugnet och att omges av grönska är nog det som de flesta av oss associerar till skogslivet, och att vistas i naturen gör oss gott, något som även tidigare forskning har visat. Vad den aktuella studien tar upp är att det räcker med att tillbringa två timmar i naturen i veckan för att vi ska känna oss friskare överlag.

Vill man öka sitt välbefinnande bör man alltså springa i skogen hellre än på ett löpband inomhus, säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

Naturen ger tid för reflektion och nya perspektiv

Rörelse är dock inte nödvändigt för att tillgodose sig de känslomässiga förmånerna. Det verkar faktiskt gå lika bra att bara sitta i skogen och reflektera över livet och få andra perspektiv på hur man kan hantera problem, säger Terry Hartig.

Resultaten kommer från en stor brittisk studie där man låtit närmare 20 000 personer skatta sitt eget välmående.

Stadsbor kan få samma effekt i andra miljöer

Men även om du inte har närhet till naturen så behöver du inte misströsta, enligt svensk forskning så finns det nämligen andra miljöer som tycks ge samma effekt som naturen. Exempelvis skulle ett besök på ett kafé, en galleria eller en urban park också kunna ge oss återhämtning och öka vårt välbefinnande.

Det viktiga för att få dessa känslomässiga förmåner är variationen mellan olika aktiviteter. Ett fysiskt krävande jobb bör varieras med något mentalt på fritiden och vice versa, så att inte det som har tröttat ut dig under dagen även tröttar ut dig på din fritid.

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: