Ange ditt sökord

Oktober är Rosa bandets månad och vad kan vara bättre än att just nu få in en ny rutin - att känna igenom kroppen en gång varje månad. Foto: Shutterstock

Oktober är Rosa bandets månad och vad kan vara bättre än att just nu få in en ny rutin - att känna igenom kroppen en gång varje månad. Foto: Shutterstock

Vi glömmer att klämma på kroppen

Tidig diagnos är en viktig faktorer för att överleva cancer. En viktig förebyggande åtgärd är regelbunden självundersökning. Dock visar en ny Sifo-undersökning att mindre än hälften av alla svenskar faktiskt gör det, på grund av att man glömmer eller saknar kunskap om hur man ska göra.

Annons:

I Oktober lyfter vi självklart Rosa Bandet, Cancerfondens årliga kampanj med syfte att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om cancer. Tidig upptäckt och diagnos är viktiga faktorer för ökad överlevnad vid cancer och något som Cancerfonden arbetar för. Apotek Hjärtat, med hjälp av Sifo, har tittat närmare på svenskarnas vanor när det kommer till att undersöka kroppen.

Okunskap bland män

Undersökningen visar att drygt hälften av svenskarna inte kontrollerar kroppen efter knölar eller förändringar. Hälften glömmer och en fjärdedel anser att det inte är tillräckligt viktigt, vilket är den vanligaste orsaken bland män. Två av fem svarar att de inte har kunskap om hur man ska undersöka kroppen och det gäller främst män (sex av tio).

– Både män och kvinnor bör undersöka sin kropp regelbundet, för att veta hur den känns och ser ut och på så sätt kunna upptäcka eventuella förändringar. Det är oroande att det fortsatt finns en stor okunskap, främst hos män, om hur man gör och varför det är viktigt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Lär känna din kropp i duschen

Det kan vara svårt att få till nya vanor, men ett bra tillfälle att känna igenom kroppen är i duschen, när kläderna ändå är av och kroppen är hal.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2503 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 8:e till 15:e september 2020.

Fyra tips vid undersökning av kroppen

 • Duschen är en bra början, men glöm inte att titta på din kropp framför spegeln också. På så sätt ser du om huden har ändrat färg, eller om brösten eller pungen har en ovanlig form.
 • När du väl är igång, passa på att ta en extra titt på dina leverfläckar för att se om de har ändrat färg, form eller har börjat klia.
 • Svårt att komma ihåg att kolla kroppen? Sätt en påminnelse i mobilen, en gång i månaden är en bra hållpunkt.
 • Kom ihåg – de allra flesta knölar är inte cancer. Men har du upptäckt något du känner dig orolig över, tveka inte att söka hjälp.

Hur undersöker du din kropp?

Kvinnor

Steg 1, börja med att titta dig i spegeln:

 • Lyft armarna över huvudet och notera eventuella förändringar.
 • Har brösten samma form som vanligt?
 • Har huden sin vanliga färg och är den jämn?
 • Ser bröstvårtorna ut som vanligt och följer de med uppåt när du lyfter armarna?

Steg 2, känn på brösten

 • Lägg vänster hand bakom huvudet.
 • Känn igenom vänster bröst och armhåla med höger hand och tvärtom.
 • Ha raka fingrar och ett lätt tryck och gör små cirklande rörelser runt bröstet – flera varv.
 • Börja längst in mot bröstvårtan och rör dig utåt någon centimeter i taget och cirkulera runt ett varv.
 • Fortsätt cirkulera varv efter varv tills hela bröstet är genomsökt och avsluta i armhålan.

Steg 3, ligg ner och känn

 • Lägg vänster hand under huvudet och känn igenom höger bröst och armhåla.
 • Hur känns brösten?
 • Känner du någon knöl eller förhårdnad?
 • Är bröstens storlek och fasthet som vanligt?

Män

Steg 1

 • Låt pungen vila i ena handen.

Steg 2

 • Ta andra handens tumme och pekfinger. Känn grundligt igenom testiklarna.

Steg 3

 • Kom ihåg bitestiklarna som sitter lite bakom testiklarna.

Hittar man en förhårdnad eller om en testikel blivit större, känns svullen eller gör ont ska man kontakta läkare.

Kort fakta om bröstcancer

Antalet kvinnor som insjuknar i bröstcancer ökar, men dödligheten minskar tack och lov. I Sverige drabbas omkring 8 500 personer per år av bröstcancer, så omkring 20 kvinnor insjuknar varje dag. 1 960 avled 50 procent och motsvarande siffra idag är 20 procent. De största förklaringarna till denna positiva förändring är dels mammografiscreeningen men framför allt insatta behandlingar före och/eller efter operation. En förbättrad strålbehandling i kombination med bröstbevarande kirurgi, för att få bort ”mikrometastatisk sjukdom”, leder till färre återfall och att flera individer blir långtidsöverlevande.

Kort fakta om testikelcancer

2015 fick 373 män i Sverige testikelcancer. Det motsvarar drygt en procent av samtliga cancerfall bland männen. 75 procent av patienterna är mellan 27 och 42 år och testikelcancer är ovanligt bland äldre män. Bland män över 65 år inträffar 10 till 15 fall per år.

Annons:

Källor:

Apotek Hjärtat

Cancerfonden

Cancercentrum.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: