Ange ditt sökord

Potatis gav mättnadskänsla vilket ledde till viktminskning. Foto: Shutterstock

Potatis gav mättnadskänsla vilket ledde till viktminskning. Foto: Shutterstock

Vegetarisk kost minskar risken för sjukdomar

Vegetarisk kost har visat sig minska risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar men också leda till viktminskning.

Annons:

Det visar studier som Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap på Högskolan i Halmstad har gjort.

Tidig forskning

Redan för trettio år sedan konstaterade Gunnar Johansson att vegetarisk kost minskade risken för cancer. När han så 2009 började arbeta på Högskolan i Halmstad inledde han en studie där han ville undersöka om vegetarisk kost även kunde minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien innebar att man vid fyra tillfällen under ett års tid tog prover på 20 personer mellan 20 till 60 år. Personerna åt under försöksåret uteslutande vegetarisk kost.

Likartade hälsovinster

Precis som i Gunnar Johanssons tidigare studie kring cancer och vegetarisk kost visade det sig att det fanns hälsovinster att hämta även i samband med hjärt- och kärlsjukdomar. 

Enligt studien minskade LDL-kolesterolet i blodet, den viktigaste riskmarkören för hjärt- och kärlsjukdomar, med 13 procent. 

Gick ner i vikt

En annan, oväntad effekt, var att personerna i studien gick ner i vikt utan att det fanns någon instruktion om detta i den pågående studien. I snitt minskade vikten med två kilo per person och den nya vikten bibehölls under hela året som forskningsstudien pågick.

Särskilt intressant, menar Gunnar Johansson i ett pressmeddelande, är att resultatet visade att det var fördelaktigt att gå ner i vikt även för de som räknades som normalviktiga. Normalviktigt innebär ett BMI på mellan 20 och 25 och enligt studien finns det hälsovinster att göra även för dem som minskar sitt BMI inom detta intervall.

Komplexa kolhydrater

Gunnar Johansson tror att viktminskningen beror på att deltagarna åt vegetarisk kost som innehöll mycket kolhydrater (rotfrukter, grönsaker och fullkornsprodukter). Dessa ger starka mättnadskänslor vilket leder tilla tt du minskar risken att “överäta”. 

Generellt sett bedömer Gunnar Johansson det som att komplexa kolhydrater, som till exempel potatis, mättade mest. Sammanfattningsvis menar han att det är intressant att även de som generellt inte är i riskzonen för ohälsa, som hjärt- och kärlsjukdomar, har nytta av att äta en hälsosam vegetarisk kost.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: