Ange ditt sökord

Målet är att barnet inte ska bli för varmt och det kan man uppnå genom att uppsöka skugga eller vända vagnen så att öppningen är bort från solen. Foto: Shutterstock

Målet är att barnet inte ska bli för varmt och det kan man uppnå genom att uppsöka skugga eller vända vagnen så att öppningen är bort från solen. Foto: Shutterstock

Varning: Täck inte över barnvagnen med filt

Många täcker över barnvagnen med filtar eller sjalar när barnen ska sova. Men filten eller sjalen kan bli en dödsfälla då vagnen blir extremt varm.

Annons:

Detta till trots är det många som inte har tagit till sig råden att inte täcka över barnvagnen.

Förekommande trend

Man går regelbundet ut och varnar föräldrar och andra som har hand om barn i barnvagnsåldern för att täcka över vagnen ändå är det många som inte tar till sig de viktiga råden. 

Helena Martin, barnhälsovårdsöverläkare för norra Stockholm, konstaterar att det istället har gått en trend i att hänga filtar eller sjalar över barnvagnarna, något som kan utgöra en direkt fara för barnet.

Små barn och värme

Eftersom små barn inte själva kan göra någonting åt om det blir riktigt varmt är faran extra stor för barn. Istället är barnen beroende av att föräldrarna har koll, något som inte alltid är helt lätt.

Om det blir för varmt kan barn dels skrika men också bli slöa och trötta. Det är samma effekt som kan uppstå när små barn sover med för många filtar eller för nära föräldrarna i sängen vilket kan leda till plötslig spädbarnsdöd. 

Uppsök skugga

Det viktigaste är att barnet inte ska bli för varmt och det kan man uppnå genom att uppsöka skugga eller vända vagnen så att öppningen är bort från solen.

Det finns även parasoll som monteras direkt på vagnen och som kan skydda mot solen.

Fakta värmeslag

Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme. Misstänker du att barnet har drabbats av värmeslag ska du kontakta vården direkt.

Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: