Ange ditt sökord

Riskfyllda läkemedelsvanor bland svenskar - 1 av 5 fullföljer inte ordinerad behandling Foto: Shutterstock

Riskfyllda läkemedelsvanor bland svenskar - 1 av 5 fullföljer inte ordinerad behandling Foto: Shutterstock

Var femte patient fullföljer inte läkemedelsbehandling

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat under sommaren 2022, visar att var femte person (21 procent) någon gång under de senaste fem åren inte fullföljt en läkemedelsbehandling som ordinerats av läkare. Det var främst yngre personer i åldern 18–29 år som angav att de avbrutit behandlingen i förtid.

Annons:

Fler än var fjärde tillfrågad uppger att anledningen var att de blev av med besvären före avslutad behandling. Var femte person i undersökningen angav att de slutade med läkemedlet för att de helt enkelt inte orkade fortsätta. Men den vanligaste orsaken till att personer avbrutit sin behandling var att man upplevt biverkningar. I den aktuella undersökningen var det fyra av tio som avbröt läkemedelsbehandling på grund av biverkningar.

– Det är viktigt att ta ordinerade behandlingstider på allvar – vilket läkemedel det än gäller. Om du inte mår bra av medicinen uppmanas du ta kontakt med vården. Om du är osäker, eller drabbats av lättare biverkningar kan du även vända dig till apoteket för att få råd. I många fall är biverkningar övergående. Ofta kan de lindras eller helt undvikas på olika sätt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Avbruten läkemedelsbehandling får konsekvenser

Att inte fullfölja en läkemedelsbehandling kan få allvarliga konsekvenser.  Om det till exempel handlar om en antibiotikakur kan en behandling som avbryts för tidigt öka risken för resistenta bakterier eller leda till att den sjukdom som behandlas kommer tillbaka.

– Läkemedel är ett av våra viktigaste vapen mot sjukdomar och måste användas med eftertanke. Ett väldigt bra exempel är antibiotika, exempelvis penicillin, som används mot bakteriella infektioner. Sjukdomar som tidigare var förenade med stort lidande eller död kan idag effektivt behandlas. Men på grund av felaktig användning av antibiotika har resistensen (motståndskraften) hos många bakterier ökat, vilket redan idag påverkarmöjligheten att behandla vissa infektioner, fortsätter Annika Svedberg.

Riskfyllda läkemedelsvanor hos svenskar

Sifo-undersökningen visar även på andra negativa läkemedelsvanor. Två av fem personer uppger att de sparat överblivna receptbelagda läkemedel från tidigare behandlingar i syfte att använda dem igen. Och fler än var tredje person har under de senaste fem åren använt läkemedel vars utgångsdatum har passerat. När läkemedels utgångsdatum har passerat försvinner garantier på både effekt och säkerhet. Förutom försämrad effekt ökar risken för att skadliga ämnen bildas.

Det är viktigt att du får nya besvär undersökta och diagnostiserade av läkare innan du väljer att medicinera på nytt. Alla typer av antibiotika fungerar till exempel inte på samma typ av bakterier.

– Idag finns det studier som visar på att många läkemedel håller betydligt längre än vad utgångsdatumet indikerar, men samtidigt finns det en stor okunskap kring konsekvenserna på effekt och biverkningar när ett specifikt läkemedel börjat brytas ned. Ta därför det säkra före det osäkra och lämna in läkemedel vars utgångsdatum har passerat på ett apotek, fortsätter Annika Svedberg.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: