Ange ditt sökord

Stora Insamlingsdagen uppmanar folk till att samla ihop och lämna in sina överblivna eller gamla läkemedel på apotek. Foto: Shutterstock

Stora Insamlingsdagen uppmanar folk till att samla ihop och lämna in sina överblivna eller gamla läkemedel på apotek. Foto: Shutterstock

Stora Insamlingsdagen för överblivna läkemedel

Stora Insamlingsdagen är en kampanj från Apoteket som uppmanar till att man ska lämna in sina överblivna läkemedel till något av deras apotek runt om i landet. Detta för att undvika att läkemedlen används fel eller hamnar i naturen.

Annons:

Apoteket instiftade Stora Insamlingsdagen ifjol och i år utökar de insamlingsperioden med start den 9 april och pågår till den 6 maj.

Därför ska överblivna läkemedel tas om hand 

Apoteket arbetar för att minska mängden överblivna läkemedel i samhället genom att motivera kunder att fullfölja sina läkemedelsbehandlingar och därmed få bästa effekt av sin behandling. Men ibland händer det att det blir läkemedel över som ofta blir liggande i byrålådor, badrumsskåp och på andra ställen i hemmet där exempelvis barn eller husdjur kan hitta dem. I värsta fall spolas de ned i avloppen eller slängs i hushållssoporna. 

Vill hjälpa människor med säker läkemedelshantering 

Läkemedel gör stor skillnad för många människors liv, men om de hanteras fel på det här sättet så kan de skada människor såväl som natur. Det finns därför flera skäl till att hjälpa människor att använda sina läkemedel rätt och uppmana dem att lämna in sina överblivna läkemedel, säger Apotekets vd Ann Carlsson. 

I fjol införde därför Apoteket Stora Insamlingsdagen, som helt enkelt uppmanar folk till att samla ihop och lämna in sina överblivna eller gamla läkemedel till något av deras apotek. 

Samlade in 417 ton överblivna läkemedel i fjol

Läkemedel som lämnas till Apoteket tas om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om restprodukterna på ett säkert sätt. Genom att lämna in läkemedlen bidrar du till en bättre miljö och säker läkemedelshantering. Det är ett sätt att ta ansvar, säger Anna Rogmark, ansvarig för Apoteket hållbarhetsarbete.

Under förra årets insamlingsperiod tredubblades antalet kunder som lämnade tillbaka överblivna läkemedel. Totalt samlade Apoteket in 417 ton överblivna läkemedel under 2017. I år förlänger man insamlingsperioden och låter kampanjen pågå mellan den 9 april till den 6 maj. 

Annons:

Källor:

Apoteket 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: