Vagel

Vagel

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2009-07-15
Uppdaterad: 2014-08-14
Författare: Redaktionen

Vagel är en inflammation i en talgkörtel eller hårsäck på ögonlockets kant. Det ser ut som en röd liten svullnad, ibland med en gul prick i mitten. Den infekterade körteln kan skava och irritera mot ögat. Oftast brister vageln av sig själv efter ett par dagar och ingen behandling är nödvändig.

Hur uppstår en vagel
På kanten av ögonlocket sitter talgkörtlar som mynnar ut vid ögonfransarna. Om någon av dessa talgkörtlar inflammeras uppstår en vagel. Orsaken är ofta att bakterier kommit in i körteln. En vagel kan sätta sig både på det övre eller undre ögonlocket.

Vanliga symtom vid vagel
En vagel syns som en röd svullnad eller liten böld på någon av ögonlocken. Den kan variera i storlek från knappt synbar till cirka en centimeter. I mitten syns en gul prick. Vageln skaver mot ögat och irriterar.

Inflammationen är som kraftigast i ett par dagar för att sedan klinga av. Det kan ta upp till tio dagar innan symtomen är helt borta. I några fall kan vageln kapsla in sig och bilda en liten knöl, som inte är öm. Om den inte försvunnit efter 3-6 månader kan den opereras bort. Det är dock helt ofarligt.

Behandling vid vagel
• En vagel brister oftast av sig själv efter ett par dagar. Då kommer var och lite blod ut. Tvätta rent med vanligt vatten. Efter en tid skrumpnar vageln av sig själv.

• Är vageln stor med en kraftigare svullnad kan en bakteriedödande salva användas.

• Går besvären inte över kan vårdcentralen kontaktas.

Goda råd
Hos vissa personer kan vaglar uppstå ofta. Har man torra ögonlock så ökar risken att få vaglar. Ett gott råd är då att smörja ögonlocken med mjukgörande salva som finns på apoteket.

 

 

Veckans fråga

Skulle du vilja äta mindre socker?

Nyhetsbrev

E-postadress