Ange ditt sökord

Världshepatitdagen i fokus

Världshepatitdagen i fokus

Världshälsoorganisationen (WHO) har utsett den 28 juli till World Hepatitis Day, en årligen återkommande global hepatitdag för att uppmärksamma hepatit som ett folkhälsoproblem i världen. Temat för 2016 är ”utrotning”. 

Annons:

Man valde den 28 juli till World Hepatitis Day för att hedra professor Baruch Samuel Blumberg, som upptäckte hepatit B-viruset. 

Viral hepatit

2016 är ett avgörande år för viral hepatit, som är en grupp av smittsamma sjukdomar som kallas hepatit A, B, C, D och E. Sjukdomar som påverkar 400 miljoner människor världen över. Sjukdomar som kan drabba vem som helst och alla.  

Hepatitvirus B, C och D kan bli kronisk och leder till långvarig skada på levern. Kronisk hepatit är också den ledande orsaken till levercancer.

  • Det finns 500 miljoner smittade med hepatit B och C.
  • Tillsammans dödar hepatit B och C nästan 2 miljoner människor varje år. Det betyder att 4 människor dör varje minut i hepatit.
  • Var 10:e sekund kommer någon i kontakt med hepatit virus.
  • 25 procent av de som är smittade med HIV är även smittade med hepatit. De som är HIV positiva bör även testa sig för hepatit!

En uppskattning är att 95 procent av alla som har hepatit är ovetandes om att de är bärare av infektionen.

Utrotning årets tema

I år vill man sätta fokus på att utrota hepatit och temat för World Hepatitis Day 2016 är just därför ”Elimination” – utrotning. 

I maj tidigare i år bestämde WHO:s medlemsstater att fastställa att anta den första elimineringsstrategin för viral hepatit. Det är första gången som nationella regeringar går samman och engagerar sig i målet att eliminera viral hepatit – ett politiskt åtagande som präglas i årets tema. Målet är att vid år 2030 ha eliminerat hepatit som ett hot mot folkhälsan. 

Så ska eliminieringsmålen nås

Nyckeln för att klara elimineringsmålet är bland annat att utöka vaccinationsprogram mot hepatit B, fokusera på att förhindra smittöverföring från mor till barn, förbättra injektion, blod och kirurgisk säkerhet, skademinskning för människor som injicerar droger, och öka tillgången till diagnos och behandling av hepatit B och C.

Parallellt med de förebyggande åtgärderna gäller som alltid ett generellt arbete med att öka medvetenheten och kunskapen kring hepatit. Om vi alla går samman och bidrar med det vi kan, stort som smått, så kan vi tillsammans hindra spridningen av hepatit.

Se filmen som är framtagen med årets tema ”Elimination” i åtanke:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: