Ange ditt sökord

Runt hälften av de som får psoriasis får det innan de fyllt 25 år. Foto: Shutterstock

Runt hälften av de som får psoriasis får det innan de fyllt 25 år. Foto: Shutterstock

Världshälsoorganisationen WHO uppgraderar nu psoriasis

Världshälsoorganisationen WHO uppgraderar nu psoriasis till en allvarlig, icke-smittsam kronisk sjukdom som kan leda till andra allvarliga sjukdomar. 

Annons:

I Sverige har runt 300.000 personer psoriasis, globalt handlar det om 125 miljoner människor. 

Psoriasis uppgraderas

Psoriasis benämns från och med i år enligt WHO som en allvarlig kronisk, missprydande och handikappande systemsjukdom utan bot. 

Psoriasis är ärftlig men det krävs en utlösande faktor som en infektion som halsfluss, läkemedel eller psykisk stress för att den ska bryta ut.

Psoriasis kan leda till hjärtinfarkt och diabetes

En undersökning från Novus förra året visade att en tredjedel av de politiker och beslutsfattare som tillfrågades trodde att psoriasis är ett kosmetiskt hudproblem kopplat till eksem. 

Psoriasis är i själva verket en systemsjukdom som i svårare fall kan leda till såväl hjärtinfarkt som hjärnblödning som Crohns sjukdom fetma och diabetes. 30 – 40 procent drabbas också av ledsjukdomen psoriasisartrit som leder till trötthet, smärta och rörelsehinder.

Saknar behandlingsmål

Camilla Sjölund Lundevall är kanslichef på Psoriasisförbundet och hon säger till Sveriges television att kunskapen inom vården när det kommer till psoriasis är bristfällig. Enligt Camilla Sjölund Lundevall upplever åtta av tio att de inte har något behandlingsmål utan istället går utan förändring eller förbättring. 

Dessutom konstaterar Camilla Sjölund Lundevall att bara två procent av de drabbade fått kunskap om psoriasis hos sin reumatolog, något man enligt Psoriasisförbundet måste göra någonting åt då många med psorisis även upplever reumatologiska besvär. 

Kunskapslyft för vården

Camilla Sjölund Lundevall säger till SVT att även om kunskapen om psoriasis har exploderat de senaste tio åren så tror man att det behövs ett kunskapslyft om sjukdomen bland läkare, sjuksköterskor och beslutsfattare. 

Psoriasisförbundet menar att det också är viktig att lyfta fram samsjukligheten och att många med psoriasis, med rätt behandling och behandlingsmål, skulle kunna få förbättrad livskvaltet. Det går helt i linje med WHO:s uppmaning att medlemsländerna bör göra mer för de personer som är drabbade av psoriasis.

Annons:

Källor:

WHO, SVT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: